PLACUSZKI Z CUKINII
Z OREGANO I ŁOSOSIEM
Młoda cukinia wydziera z koszów na straganach. Dzisiaj propozycja letnia, która i na jesień, będzie smakować wyśmienicie. Placuszki z cukinii i oregano. Pyszne, chrupiące. Można zjadać same, jak mój Smyk lub z kleksem jogurtu greckiego i plasterkiem łososia. Przepyszna forma letniego obiadu lub kolacji. Polecam gorąco :) To danie z pewnością dla lubiących placki i niejadków :)
Składniki:
- mała cukinia
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- suszone oregano - ja dałam jakieś 3 łyżki
- można dodać odrobiny mleka
- oliwa z oliwek
dodatki: plasterki wędzonego łososia, jogurt grecki
Cukinię, obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć ją z nadmiaru soku - ale niezbyt mocno. Dodać obie mąki, jajko, pokrojony drobno szczypior. Doprawić do smaku pieprzem, solą, oregano i ewentualnie dodać odrobinę mleka. Wymieszać. Gdyby cukinia, w trakcie smażenia puściła, zbyt wiele soku, można do masy dodać jeszcze trochę mąki lub odsączać masę przed nałożeniem jej na tłuszcz. Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z dwóch stron na rumiano.Placuszki odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. . Podawać z kleksem jogurtu greckiego i plasterkiem wędzonego łososia. Smaczności !!
Wyglądają smakowicie :-) inspiracja na jutrzejszy obiad!
OdpowiedzUsuń