Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

30 lipca 2014

Placuszki z cukinii z oregano - smak lata i jesienii

PLACUSZKI Z CUKINII
Z OREGANO I ŁOSOSIEM





Młoda cukinia wydziera z koszów na straganach. Dzisiaj propozycja letnia, która i na jesień, będzie smakować wyśmienicie. Placuszki z cukinii i oregano. Pyszne, chrupiące. Można zjadać same, jak mój Smyk lub z kleksem jogurtu greckiego i plasterkiem łososia. Przepyszna forma letniego obiadu lub kolacji. Polecam gorąco :) To danie z pewnością dla lubiących placki i niejadków :) 




Składniki:
  • mała cukinia
  • 3-4  ziemniaki
  • 1 cebula
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano - ja dałam jakieś 3 łyżki
  • można dodać odrobiny mleka
  • oliwa z oliwek
dodatki: plasterki wędzonego łososia, jogurt grecki

Cukinię, obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć ją z nadmiaru soku - ale niezbyt mocno. Dodać obie mąki, jajko, pokrojony drobno szczypior. Doprawić do smaku pieprzem, solą, oregano i ewentualnie dodać odrobinę mleka. Wymieszać. Gdyby cukinia, w trakcie smażenia puściła, zbyt wiele soku, można do masy dodać jeszcze trochę mąki lub odsączać masę przed nałożeniem jej na tłuszcz. Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z dwóch stron na rumiano.Placuszki odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  . Podawać z kleksem jogurtu greckiego i plasterkiem wędzonego łososia. Smaczności !! 



Cukinia 2014



Tydzień z cukinią

1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie :-) inspiracja na jutrzejszy obiad!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...