OGÓRKI KONSERWOWE
BABCI ZOSI
Dzisiaj ostrzejsza wersja ogórków konserwowych mojej Babci Zosi. Ostre w smaku. Idealne do sałatek i zagryzki ;) Chrupiące, pyszne, ostrzejsze. Polecam gorąco.
Składniki:
- ogórki – im mniejsze tym smaczniejsze
- koper
- czosnek, chrzan
Zalewa:
- 10 szklanek wody
- 2 szklanki octu
- 5 łyżek soli
- 7 łyżek cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- cebula
Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy mały ząbek czosnku, gałązkę kopru. Układamy wypłukane ogórki ciasno obok siebie. Ocet, wodę, sól, cukier, liść, ziele angielskie i pokrojoną cebulę zagotowujemy razem i gotujemy 5 minut. Zalewamy ogórki po brzegi. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: 7-10 min, od zagotowania się wody. Po wyjęciu odwracamy je do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia. Smaczności !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)