Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

31 lipca 2014

Ogórki konserwowe na ostro - sekrety Babć cd

OGÓRKI KONSERWOWE
BABCI ZOSI



Dzisiaj ostrzejsza wersja ogórków konserwowych mojej Babci Zosi. Ostre w smaku. Idealne do sałatek i zagryzki ;) Chrupiące, pyszne, ostrzejsze. Polecam gorąco.


Składniki:
  • ogórki – im mniejsze tym smaczniejsze
  • koper
  • czosnek, chrzan

Zalewa:
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 5 łyżek soli
  • 7 łyżek cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cebula


Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy mały ząbek czosnku, gałązkę kopru. Układamy wypłukane ogórki ciasno obok siebie. Ocet, wodę, sól, cukier, liść, ziele angielskie i pokrojoną cebulę zagotowujemy razem i gotujemy 5 minut. Zalewamy ogórki po brzegi. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy:  7-10 min, od zagotowania się wody. Po wyjęciu odwracamy je do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia. Smaczności !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...