OGÓRKI KONSERWOWE
BABCI IRUSI
Sezon ogórkowy można uznać za rozpoczęty. Powoli pojawiają się małosolne. Za chwilkę sięgniemy po weki. A więc ja nieco z wyprzedzeniem chcę się z Wami podzielić przepisem na dwa rodzaje ogórków konserwowych - Babci Irusii i Babci Zosi.
Obie moje Babcie robiły pyszne ogórki, ale każda w inny sposób, skutkiem czego, w moim rodzinnym kajecie mam dwa przepisy na ogórki konserwowe, które robię od kilku lat.
Te z marchewką, są łagodniejsze w smaku. Zdecydowanie bardziej podchodzą mojemu Synkowi. Łagodna, lekko słodkawa wersja. Doskonała do obiadu, jak i do sałatek. Warto zrobić kilka słoiczków. Przepis pozostał w pamięci mojej Mamy, a ja dziś zapisuję go tutaj, by przetrwał na dłużej.
Składniki do słoika:
Zalewa:
Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy kilka plasterków czosnku i gałązkę kopru. Marchew obieramy, kroimy w słupki. Układamy wypłukane ogórki ciasno obok siebie, przetykając je 3-4 słupkami marchwi.
Zagotowujemy ocet, wodę, sól, cukier, pieprz, liść i ziele angielskie. Na koniec dodajemy skrojoną cebulę i jeszcze chwilę gotujemy razem. Zalewamy ogórki po brzegi. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: 1 litrowe – 15 minut, do 500 ml – do 7 minut, od zagotowania się wody. Po wyjęciu odwracamy je do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia. Smaczności!!
Obie moje Babcie robiły pyszne ogórki, ale każda w inny sposób, skutkiem czego, w moim rodzinnym kajecie mam dwa przepisy na ogórki konserwowe, które robię od kilku lat.
Te z marchewką, są łagodniejsze w smaku. Zdecydowanie bardziej podchodzą mojemu Synkowi. Łagodna, lekko słodkawa wersja. Doskonała do obiadu, jak i do sałatek. Warto zrobić kilka słoiczków. Przepis pozostał w pamięci mojej Mamy, a ja dziś zapisuję go tutaj, by przetrwał na dłużej.
Składniki do słoika:
Zalewa:
- 1/2 l octu
- 11 szkl wody
- 2 czubate łyżki soli
- 5-6 łyżek cukru
- 2 duże cebule
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- ziele angielskie, liść laurowy
Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy kilka plasterków czosnku i gałązkę kopru. Marchew obieramy, kroimy w słupki. Układamy wypłukane ogórki ciasno obok siebie, przetykając je 3-4 słupkami marchwi.
Zagotowujemy ocet, wodę, sól, cukier, pieprz, liść i ziele angielskie. Na koniec dodajemy skrojoną cebulę i jeszcze chwilę gotujemy razem. Zalewamy ogórki po brzegi. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: 1 litrowe – 15 minut, do 500 ml – do 7 minut, od zagotowania się wody. Po wyjęciu odwracamy je do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia. Smaczności!!
Mniami :D Uwielbiam takie
OdpowiedzUsuń