MUFFINKI Z PAPIERÓWKAMI
Obiecałam. Słowa dotrzymuję. Kolejne maleństwa. Tym razem z sezonowymi papierówkami. Nawet nie sądziłam, że wyjdą takie pyszne. Zainspirowane poprzednimi - urozmaicane po mojemu. Jabłka nadały im takiej winności, że są wilgotne nawet do teraz, choć już 3 dni minęło, od ich upieczenia. Polecam gorąco - taka letnio jesienna propozycja:) Oczywiście lądują w Akcji Domi - Muffinkowo IV.
Składniki:
- 200 g mąki tortowej
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej - u mnie domowa
- 1 jajo
- 180 ml maślanki
- 80 ml oleju słonecznikowego
- olejek waniliowy - kilka kropel
- 200 g cukru
- 6-7 papierówek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C. Papierówki obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę i spryskać sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Jajko rozbełtać, dodać cukier, olej, maślankę, olejek i dobrze rozmieszać. Mąkę przesiać na masę jajeczną, dodać jabłka i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nakładać po 1,5 łyżki do form na muffinki i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Potrzymać 5 minut w formach, wyjąć i ostudzić. Jeśli są zbyt wilgotne, można zostawić do ostygnięcia w silikonowych foremkach. Smaczności !
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Jajko rozbełtać, dodać cukier, olej, maślankę, olejek i dobrze rozmieszać. Mąkę przesiać na masę jajeczną, dodać jabłka i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nakładać po 1,5 łyżki do form na muffinki i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Potrzymać 5 minut w formach, wyjąć i ostudzić. Jeśli są zbyt wilgotne, można zostawić do ostygnięcia w silikonowych foremkach. Smaczności !
Mmmm, puszyste, mięciutkie, jabłkowe.... Cudne!!
OdpowiedzUsuńMusiały pachnieć zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń