KLASYCZNE GRZANKI
DO ZUP I SAŁATEK
Dziś przepis z serii domowo, klasycznie i tanio. Można kupować gotowce do zup kremów, tylko po co. Skoro zrobienie takich grzanek zajmuje dosłownie 10 minut, a więc można je zrobić w czasie, kiedy zupa nam się gotuje. Smakują idealnie również do sałatek. Jest to też doskonały sposób na zutylizowanie czerstwego pieczywa czy bułek. Klasyczne grzanki czyli przepis z serii kulinarne abc. Zapraszam !
Składniki:
- 1 bułka lub 3-4 kromki chleba - może być czerstwy, doskonale sprawdza się także tostowy
- oliwa z oliwek
Pieczywo kroimy w niewielką kosteczkę - wielkość dostosowujemy do swoich upodobań. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojony chleb/bułkę. Smażymy na średnim ogniu, ciągle potrząsając energicznie patelnią, by grzanki nam się nie przypaliły. Możemy używać do tego również drewnianej łyżki. Gdyby okazało się, że bułka bardzo wchłonęła oliwę , możemy polać nią delikatnie jeszcze grzanki po wierzchu. Zrumienione zrzucamy z patelni i podajemy. Smaczności !!
A ze zgniecionym czosnkiem smakują jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńale to wtedy są czosnkowe :) a mi nie z każda zupą grają takie :) i Kazio nie lubi :)
UsuńJa robię inaczej np. z chlebka tosyowego.
OdpowiedzUsuńDoprawiam solą, czosnkiem, papryką slodką i zapiekam.
Bez oliwy, nie lubię tłstych i do piekarnika.
Natalko ja takie suche tez jadam :) ale jakoś z oliwą bardziej mi smakują ;) i staram się ich po prostu w niej nie topić :)
Usuń