Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

8 sierpnia 2014

Jagodowa Dama - sernik na zimno

JAGODOWA DAMA



Jagodowy sezon jeszcze trwa. Szczególnie ten na borówki amerykańskie :) Wiec ja dzisiaj zapraszam Was na sernik na zimno, zainspirowany fioletem. Cały jest fioletowy. Jak na dział Apetytu w Jednym kolorze przystało :) Przepis jest jak najbardziej mój i tylko mój. Serniczek był przepyszny - jednak ja nie potrafiłam zrobić mu tak pięknych zdjęć, jak Paulinka z bloga Przejaśnienie , dlatego prezentuje go Wam w tak pięknej wersji zdjęciowej, jak w Magazynie, dzięki uprzejmości Pauliny. Płatki piwonii to jej pomysł, ale jakże pięknie się prezentujący. Oczywiście ponieważ już po sezonie, kwiaty w przepisie pomijam :) Zapraszam gorąco. 

Składniki:
  • 2 serki homogenizowane - 400 g
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 25 ml soku  jagodowego lub winogronowego
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 1 galaretka ametysowa

Serki homo ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec ucierania dodajemy sok. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z serkami. Żelatynę rozpuszczamy. Studzimy i wlewamy wolno do masy mieszając. Na koniec dodajemy 3/4 owoców i mieszamy całość. Wlewamy masę do małej tortownicy. Na wierzchu układamy resztę borówek, delikatnie zalewamy rozpuszczoną i ostudzoną galaretką. Chłodzimy co najmniej 3 godziny. Smaczności !!






6 komentarzy:

  1. Cudowny sernik! ; )
    Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachwycająco, wyjątkowo urodziwy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) Uwielbiam Twoje przepisy :) Mam pytanie, ponieważ jestem wegetarianką, czy można w tym przepisie żelatynę zastąpić pektyną ? Jeśli tak to w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) Czy można zastąpić żelatynę pektyną? Jeśli tak to w jakiej ilośći? Jestem wegetarianką a Twoje przepisy uwielbiam i chwilowo mam nadmiar borówek :) pozdrawiam cjb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiem tutaj ;) Bardzo dziękuję za miłe słowa :) Niestety nie znam odpowiedzi ;) Nigdy nie używałam pektyny i nie wiem szczerze mówiąc o jej właściwościach - ale postaram się dopytać i jeśli uda mi się uzyskac info to dam znać :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...