ZUPA KREM
Z CUKINII, PAPRYKI I POMIDORÓW
Z SOKIEM Z CYTRYNY
Mam takie dni, kiedy nie wiele mi wychodzi w kuchni. Czasem nastawię bulion i gotuje się on i gotuje, a ja myślę i myślę, co by tu na obiad... . Macie tak czasem? Powiedzcie, że tak, bo trochę mi może będzie mi lepiej w takie dni. Zwłaszcza, że ostatnio coś ich przybywa. Chyba jakieś przesilenie jesienne mnie dopada. Ale miałam o zupie...nie o sobie. Właśnie w taki opisany wyżej dzień, kiedy bulion od pół godziny bulgotał na gazie...a ja snułam się z kąta w kąt mojej kuchni, daremnie szukając inspiracji, powstała ta zupka. O dziwo, wyszła, jak malowana. Dosłownie. Zadziwiła mnie i smakiem i kolorem i skojarzeniem z pożegnaniem lata...i te słoneczniki Van Gogh'a jakoś same się podstawiły pod obiektyw... . Przyznaję, że to co wrzucałam do gara, jakoś nie nastrajało optymistycznie... . Ale czasem warto postawić na resztki z lodówki. Reszta cukinii, zaplątany stary zawekowany przecier pomidorowy domowej roboty...zeschnięta pseudo papryczka chili... i tyle. Ach i jeszcze sok z cytryny...No właśnie. Ten sok z cytryny dzieło przeciętne, zmienił w wyjątkowe... nieco orientalne...i romantyczne zarazem... Mężuś z błyskiem w oku stwierdził, że pyszna. Skoro tak, to pyszna zupka, jak malowana...Dzisiaj ode mnie dla Was...Bo dzisiaj też mam taki dzień, gdy bulion bulgocze i bulgocze, a ja siedzę i siedzę...myślę i myślę...
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 1 liść laurowy
- 1 ćwiartka z kurczaka
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 2/3 dużej cukinii
- pół niedużej papryczki pseudo chlii - takiej co to chilii przypomina, ale nią nie jest - nie wiem jaka to odmiana...- pewnie zwykła czerwona też się nada:)
- słoiczek przecieru pomidorowego - ok. 300ml - u mnie domowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki cukru
- sok z cytryny
- kilka gałązek świeżej bazylii i oregano
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wodę zagotuj, wrzuć ćwiartkę z kurczaka, pieprz ziarnisty, liść laurowy, oba ziela i gotuj na wolnym ogniu, jakiś bliżej nieokreślony czas ;) Czytaj : po 20 minutach będzie ok ;)
W tym czasie obierz cukinię, wydrąż ją i pokrój w grubą kostkę. Kiedy poczujesz, że to odpowiedni czas- czyli po tych 20 minutach - wrzuć ją do zupy i gotuj jakieś 10 minut. Następnie zalej zupę przecierem pomidorowym. Paprykę opłucz i skrój na bardzo drobną (taką jak cebulę) kosteczkę. Dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, do momentu, aż cukinia zmięknie. Wtedy wyjmij kurczaka i liścia laurowego, i zmiksuj zupę na krem. Następnie dodaj trochę wody, poszarpane świeże zioła, zioła prowansalskie, cukier i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami z serem żółtym.
przepis na grzanki:
Bułki pokrój na cienkie kromki. Posmaruj masłem. Zetrzyj na nie ser żółty i wstaw do mikrofali na opcję : grzanie z grillem (moc 600W) na 2,5 minutki. Można je też zrobić w piekarniku - wstawiamy na 3-4 minuty na 200'c lub 2 minuty wysoko pod grillem na opcji : grill. Smaczności !!!
Ale się smacznie zrobiło ;)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor ma ta zupa :)
OdpowiedzUsuńteż tak uważam :D
Usuń