SMAŻONE MIĘSNE PIEROŻKI
Z WŁOSKĄ NUTĄ
Składniki:
farsz:
- mięso z rosołu - w moim przypadku wszelkiej maści - wołowe i drobiowe (antrykot, rozbeft, pręga kurczak) - w ilości bliżej nie określonej ;) jakieś pół kilograma
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- suszona bazylia
- suszone oregano
- mała cebulka
- ser żółty - nie wielki kawałeczek (proporcje dostosowujemy do mięsa)
ciasto:
- 2 szklanki pszennej mąki chlebowej - 750
- 1 jajko
- odrobina letniej wody
- oliwa z oliwek - około 3 łyżki - tak z 1/6 szklanki
- szczypta soli
Mięso mielimy. Dodajemy do niego pokrojoną w maleńką kosteczkę cebulę, przecier, suszone zioła i razem mieszamy. Następnie zcieramy ser na małych oczkach i znów mieszamy. Farsz jest gotowy.
Z mąki, jajka, wody, soli i oliwy zagniatamy, gładkie, odchodzące od rąk, ciasto. Ja najpierw siekam mąkę z solą i jajkiem nożem, a potem zagniatam wszystko razem z oliwą i odrobiną wody.
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kwadraciki lub prostokąty (można tradycyjnie kółka, ale ciasta jest mało, a i dodatkowe podsypywanie mąką zmniejsza jego lepkość). Pakujemy farsz na środek kwadracika i starannie zlepiamy boki. Gdy już wszystkie pierożki są gotowe, w głębokim naczyniu lub woku, rozgrzewamy oliwę albo olej rzepakowy i smażymy pierożki, wrzucając po 5 - 6 na porcję, na złocisto brązowo z obu stron.
Usmażone układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu po czym podajemy ciepłe :) Równie pysznie smakują na zimno. Smaczności !!
Ja pierożki tylko z białym serem, ew. owocem, na takie eksperymenty się nie piszę ;) Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńKruszynko skuś się - naprawdę nie smakuja jak tradycyjne pierozki :)
UsuńPięknie się prezentują :) Jeśli smakują tak jak wyglądają to muszą być pyszne :) Jak stosujesz metodę odsączania oleju po smażeniu to polecam używać olej rzepakowy - bardzo dobrze się odsącza. No i do smażenia nadaje się lepiej niż oliwa z oliwek, bo lepiej znosi wysokie temperatury.
OdpowiedzUsuń:) Jakoś tak z przyzwyczajenia, że oliwa zdrowa stosuję ją często i do smażenia i do pieczenia :) i na zimno i na ciepło :) Jakoś po włosku kojarzy mi się właśnie z oliwą dlatego jej użyłam - myślę, że pierożki zyskały smaku. Jeśli smażę coś na głębokim tłuszczu, albo generalnie smażę i odsączam to prawie zawsze używam rzepakowego oleju :) Ale dziękuję Ci bardzo za radę :)
Usuń