KARDAMONOWE KĘSKI
W JOGURTOWEJ PANIERCE Z KRAKERSÓW I ORZESZKÓW
Postanowiłam wystartować... . Kto nie ryzykuje, ten nie ma. Przyznaję, że chęć udziału w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku miałam już w zeszłym roku. Ale chyba zabrakło odwagi. W tym miałam milion pomysłów na poprzednie zadania. Zabrakło czasu i ...czasu ;) Tak to jest z Młodymi Mamami...mam nadzieję :) Jednak Euro zobowiązuje. No i odwiedziny Siostrzyczki :) A dla Niej nie łatwo się gotuje - zdrowo i smacznie to podstawa. Więc dostałam weny. Wyszło pyszne danie - idealna przekąska dla Kibiców. My wprawdzie schrupaliśmy je na obiad z pieczonymi młodymi ziemniaczkami, ale na następny dzień idealnie sprawdziły się do piwka :)
Coś dla tych, którzy lubią kurczaka, ale znudził im się tradycyjnie grillowany lub smażony. Efekt nawet mnie zaskoczył :) Sekret ? Posmak cytrynowo-eukaliptusowy. Jak uzyskany? Zielony Kardamon :) Polecam gorąco!!
Składniki: na około 4-6 osób
- 1 podwójna pierś z kurczaka - około 700g
- obfita ilość sosu sojowego ciemnego - jakieś 5-6 łyżek
- świeżo mielony pierz kolorowy i sól
- 100-150g serowych krakersów - 3 garście
- 4 garście orzeszków ziemnych lekko solonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła - może być odrobinę solone Lurpak
- 2 jaja
- 7 ziaren zielonego kardamonu
- 75 g jogurtu naturalnego
Pierś z kurczaka myjemy, wycinamy ewentualne kostki, kroimy w grubą kostkę - odrobinę większą niż gulaszowa - wrzucamy do miski. Obficie polewamy sosem sojowym i przyprawiamy pieprzem kolorowym i solą. Zostawiamy na jakieś pół godziny do godziny.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie panierki.
W osobnej misce rozbełtujemy dwa jajka i dodajemy do nich jogurt. Mieszamy razem.
W moździeżu rozgniatamy ziarna kardamonu. Wyciągamy same ziarenka. Łupiny odrzucamy.
A ziarna rozcieramy na drobno i dodajemy do sosu jajeczno - jogurtowego, mieszamy całość.
Masło stapiamy, dodajemy dwie łyżki oliwy. Płaskie żaroodporne naczynie smarujemy przygotowanym tłuszczem.
Pojedyncze kęski lekko rozbijamy lub rozgniatamy wałkiem do mięsa, jak małe kotleciki. Każdy maczamy w sosie i obtaczamy w orzeszkach i krakersach. Układamy w naczyniu ciasno obok siebie.
Piec rozgrzewamy do 180'c. Wstawiamy kęski wysoko w piekarniku na około 15-20 minut. Sprawdzamy po 15 minutach - czy po nabiciu widelcem, zniknął różowy kolor. Jeśli tak - wyciągamy - kurczak wtedy jest idealny. Można w trakcie pieczenia psiknąć odrobiną wody do środka piekarnika, by danie nie wyschło. Podajemy z ziemniaczkami lub z różnego rodzaju ostrymi sosami, marynowaną papryczką chili. Smaczności :) !!
Jeśli przepis Ci się podoba bardzo proszę o głos w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012 :) Link poniżej :) Z góry dziękuję :) I życzę smacznego !!! :D
Głosik oddany:-)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
Usuń