ZUPA KALAFIOROWA
NA MLEKU
Obiecałam Wam przepisy z książeczek do wygrania w Konkursie Urodzinowym. Tym razem coś dla Jaroszy :D Kochani, przypominam, że na zgłoszenia czekam do 17 czerwca, a to tylko 6 DNI !! Zgłoszeń za wiele nie ma, więc konkurencja nie wielka. A szkoda:( Bo książeczki są naprawdę piękne, a Zadanie Konkursowe łatwe :( Więcej dowiecie się klikając w banerek pod spodem... :)
A żeby Was zachęcić do konkursu w sposób pieszczący Wasze podniebienia prezentuję Zupkę Kalafiorową z książeczki Hanny Grykałowskiej Przysmaki Kuchni Jarskiej. Szybciutko się ją robi i naprawdę smakuję super. Z racji tego, że jest na mleku, świetnie nadaję się również na dla Maluszków, nawet tych dopiero co zaczynających jadać "dorosłe smakołyki:) Mój Synuś akurat odmówił jej jedzenia, ale dla Niego każda biała zupa jest niejadalna ;) Mnie i Mężowi bardzo smakowała :D Mój Szkrab ostatnio przekonał się do mleka, więc może następnym razem skosztuję takich pyszności :) Polecam gorąco.
Składniki (4 porcje) :
- 40 dkg kalafiora
- 2 ziemniaki (20 dkg)
- 1 marchew (7 dag)
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki szczypiorku
- sól
- pieprz
Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki oraz marchew umyć, obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew wzdłuż na 4 części. Przygotowane warzywa zalać 2 szklankami wody oraz 2 szklankami mleka, dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Łyżką cedzakową wyjąć marchew oraz część różyczek kalafiora i odłożyć do przybrania. Liść laurowy wyjąć i odrzucić. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito. dodać pozostałe mleko, zagotować i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać masło i mieszać, ąż się rozpuści. Odłożoną marchew pokroić w kostkę i dodać do zupy wraz z różyczkami kalafiora. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smaczności !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)