PIWNE NALEŚNIKI
Z PESTO Z ROSZPONKI I SERKIEM WŁOSKIM
Dzisiaj szybki przepis z serii pysznych i na każdą okazję. Przepis na piwne naleśniki ze szpinakiem podawałam już dawno temu i jakoś ostatnio postanowiłam go odgrzebać. Połączenie tym razem ich z pesto z roszponki i włoskim serkiem okazało się strzałem w dziesiątkę :) Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. doskonale sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i przekąska na przyjęciu. Polecam serdecznie :)
Składniki na piwne ciasto naleśnikowe:
- dwie szklanki mleka
- jajko
- 1-2 szklanki mąki pszennej - lub 2-3 ilość regulujemy tak, by otrzymac konsystencję gęstej rozbełtanej śmietany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka piwa niskoalkoholowego
- kawałeczek słoniny
dodatkowo:
- pesto z roszponki - przepis znajdziecie tutaj - robi się 15 minut ;)
- serek typu włoskiego
Mleko, mąkę,proszek, jajo i sól umieścić w misce. Ubijać mikserem przez 2-3 minuty, wlać piwo i nadal ubijając, regulować gęstość ciasta, ewentualną, dodatkową ilością mąki. Ciasto ma mieć konsystencję rozbełtanej gęstej śmietany. Gotowe zostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło i zgęstniało. Następnie rozgrzać patelnię. Smarować ją nabitym na widelec kawałkiem słoniny, nakładać chochlę ciasta i smażyć naleśniki. Gotowe odkładać na talerz, przykryć i trzymać w cieple.
Na gotowe naleśniki nakładać 2 łyżeczki pesto z roszponki , pokruszyć na 1/3 serek włoski i zawijać. Gotowe można przeciąć na pół. Smaczności ! :)
Pomijając piwo - składniki bardzo przyciągają.
OdpowiedzUsuńAgatko piwo nadaje puszystości naleśnikom i lekko gorzkawy smak - ale niezbyt wyczuwalny , sa ciut inne :) poza tym z racji niskoalkoholowości mogą tez zajadac je dzieci - bo alkohol wyparowywuje :) pozdrawiam !
Usuńsmakowicie wyglądają, już kiedyś próbowałam takich naleśników na piwie i są rewelacyjne, bardzo polecam:)
OdpowiedzUsuńA za mną "chodzą" naleśniki od kilku dni. Zabieram kilka!
OdpowiedzUsuń