Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

17 stycznia 2012

Ciasteczka ryżowe jak pierniczki czyli bezglutenowe smakowitości dla Małych i Dużych

BEZGLUTENOWE PIERNICZKI 
LUB INACZEJ
CHRUPIĄCE CIASTECZKA RYŻOWE 


Moja Mamusia średnio toleruje gluten. Dlatego w czasie poszukiwań ciasteczek dla każdego, w moim domku na okres Świąt, znalazłam też te "bezglutenowe pierniczki wigilijne";) Jak dla mnie bardziej przypominają po prostu ciasteczka ryżowe. Robi się je z kleiku ryżowego dla Maluszków. Mój Synuś kleiku nie lubi, za to ciasteczka wcinał z wielkim apetytem. Dlatego na pewno zagoszczą w moim domu nie jeden raz jako przekąska dla Maluszka. Myślę, że niejedna Mama ucieszy się z takiego drugiego śniadanka do łapki na spacerze :) Przepis pochodzi z broszurki wydanej przez Biedronkę "Inspiracje na Święta" z zeszłego Roku :) Cudna zima przyszła, iście Świąteczna, więc czemu nie dodać nieco magii :> 


Składniki:
  • 1 opakowanie kleiku ryżowego (ok.160 g)
  • 1kostka masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 1/2 paczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smarowania blachy
lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • przegotowana zimna woda

Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować duże kulki, rozpłaszczyć je ręką na blacie (nie za bardzo dadzą się wałkować, gdyż się kleją). Foremką do pierników wykrawać różne kształty. Jeżeli się kleją, można blat posypać mąką bezglutenową lub kokosem - ja wybrałam opcję z kokosem i ciasteczka są wtedy nieziemsko dobre :) Udekorować orzechami i migdałami. Ułożyć na posmarowanej blasze, zachowując odstępy, gdyż w czasie pieczenia rosną.  Piec w temperaturze 150'c na złoty kolor. 
Lukier: Z przegotowanej zimnej wody i cukru pudru ukręcić masę o konsystencji gęstej śmietany. Można dodać kilka kropli soku z cytryny. Masą ozdabiać pierniki po upieczeniu. 
Smaczności !! :) 



10 komentarzy:

  1. Mmm, jakie one są śliczne! Panti, chce kilka takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, jeśli zagoszczą na mym stole, paczuszka pojedzie do Torunia:) tylko wyślę smsia żebyś mi podała swój adresik :> :* trzymam kciuki za sesję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te ciasteczka, miód zamiast cukru sprawiłby, że byłyby jeszcze zdrowsze. Kupie dziś kleik i zrobię, W na pewno posmakują:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko Kochana nie daj za dużo miodu, cukier w nich sprawia, że są takie chrupiące, miód będzie ci je dodatkowo sklejał, więc musisz bardziej podsypywać kokosem, albo zastosuj płynny miód :)

      Usuń
  4. Super ciacha! Moje dziecko już w sumie wyszło z alergii, ale i tak mu będą smakować!! Reweacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - cieszę się, że trafiłam z pomysłem :D Ciasteczka maluszkowe są super :>

      Usuń
  5. hej :) ile to jest opakowanie kleiku ryżowego dokładnie na gramy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję zwykle firmy Nestle i jest to około 160 g :) ale zawsze można dodać ciut więcej wiórków kokosowych, gdybyśmy mieli mniejsze opakowanie i też będzie dobrze ;)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...