PEŁNOZIARNISTE PIERNICZKI
Zapragnęłam w tym roku choinki pełnej ciasteczek. Zainspirowana pięknymi zdjęciami szukałam przepisu na szybkie pierniczki. Znalazłam. Jednak okazało się, że mam w domu konkretne składniki i nic więcej. A późno już, dziecię samo ze mną w domu juz gotowe do pracy. Stworzyłam wiec przepis. Wyszły pyszne. Mój Trzylatek z zapamiętaniem wykrawał mikro pierniczki swoimi małymi foremkami. Wyszły urocze. Tylko musiałam je głęboko schować, gdyż znikały w zastraszającym tempie podbierane wręcz z blachy przez małe łapki. Dodatek mleka okazał się w nich strzałem w dziesiątkę. Pewnie jeśli czas pozwoli zrobię jeszcze tradycyjne, ale dziś zapraszam Was na zdrowsza wersje - z mlekiem i miodem - bez grama białego czy brązowego cukru.
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej 750 - plus około 1/3 gdyby ciasto okazało się za rzadkie
- 1 jajo
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżeczki korzennej przyprawy - może być domowa lub gotowa przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina mleka - tyle i tylko tyle, by ciasto się skleiło - czyli jakieś 1/3 szklanki max
- 4 kopiate łyżki miodu
- 1/4 kostki stopionej margaryny
Wszystkie składniki zagnieść - mleko dodać na końcu, kiedy już lekko wyrobimy resztę składników i będą jeszcze sypkie. Dodajemy go tyle, by ciasto się nam skleiło. Gotowe ciasto wałkujemy na oprószonej mąka stolnicy i wykrawamy ciasteczka. Nie za grubo, gdyż pierniczki lekko rosną. Im grubsze ciasto, tym będą miększe w środku. Gotowe układamy na pergaminie i pieczemy w 190'c - większe 10 minut, a mikro 5 minut. Smaczności !
Gotowe możemy polukrować :)
z chęcią schrupałabym jednego - nawet o tej porze :]
OdpowiedzUsuńWitam, zrobiłam wszystko według przepisu, niestety ciasto było jak guma i podczas rozwałkowywania bardzo się kurczyło. Po upieczeniu w smaku są ok, ale niestety nic szczególnego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbyć może było za mało mleka...niestety ciasto bardzo zależy od mąki - a jakiej używałaś ?
UsuńJak długo można przechowywać pierniczki w takiej wersji? :) / Marta
OdpowiedzUsuń