BŁYSKAWICZNE
KLASYCZNE PIERNICZKI
Dziś u mnie praca od 6 rano w kuchni ciągle trwa. Dzisiaj zamęczę Was przepisami ;) Obiecałam, że dodam na wszystkie dania, wiec będą. Dlatego wybaczcie dzisiejsze zatrzęsienie. Zaczynamy od pierniczenia. Klasyczne, błyskawiczne, pyszne. Idealnie robi się ciasto, doskonale się z nim pracuje. Po upieczeniu pamiętajcie, by trzymać je w pudełku metalowym lub słoju z kawałkiem jabłka, to szybko zmiękną. Przepis, który jest super, wiec cytuję dosłownie, dostałam od Ewci z bloga Marshmallows - bardzo dziękuję :) Dzięki Tobie te Święta będą pachnieć wyjątkowo, bo pierniczki zawisną na choince :)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej - u mnie tortowa
- 2 jaja
- 130 g cukru pudru
- 100 g miodu
- 100 g roztopionego masła - u mnie margaryna
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu - ja dałam domową
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Roztapiamy masło w rondelku i studzimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i zagniatamy z nich ciasto - będzie ono delikatnie klejące, ale mimo to nie dosypujemy mąki. Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy na grubość nie cieńszą niż 5 milimetrów i wykrawamy kształty, za pomocą foremek. Pierniczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy około 8, 10 minut w temperaturze 180 °C. Gotowe lukrujemy tak, jak nam podpowiada wyobraźnia :) Smaczności !!!
urocze!
OdpowiedzUsuń