Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

18 kwietnia 2013

tort migdałowo- czekoladowy z bananowo cytrynowa polewą - czyli tort machnij raz łyżką

TORT 

MIGDAŁOWO-CZEKOLADOWY Z BANANOWO-CYTRYNOWA POLEWĄ 


Tort na jeden mach łyżka. No, może dwa. Powstał w kilka godzin (licząc studzenie ciasta) po sobotnich zajęciach tanecznych dla Agnieszki, która miała urodzinki. Po dwóch godzinach wylądował już w lodówce, by rano, no popołudniem, zebrać pozytywne recenzje. Prosty, szybki, smaczny. I nieskomplikowany. Ciasto al'a muffinkowe. Polewa, a w zasadzie leciutki krem na bazie deseru, który często robię, ale jakoś (nie wiem dlaczego), zabrakło go na blogu. Na pewno niedługo się pojawi. Dekoracja - zainspirowana Tortem Kapelusznika. Polecam, gdyż efekt i smakowy i wizualny przeszedł nawet moje najśmielsze oczekiwania :) 

Składniki:

ciasto :
  • 1 mleczna czekolada - 100 g 
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2  łyżki gorzkiego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jaja
  • 50 g migdałów podzielonych w słupki

masa kakaowa
  • 200 ml śmietanki 36% 
  • 2 łyżeczki kakao

masa bananowo-cytrynowa:
  • 200 ml śmietanki 36% 
  • 1,5 banana
  • sok z połowy cytryny (3/4 cytyny, jesli wolimy delikatny posmak kwaskowatosci)
  • 2 łyżeczki cukru pudru

dekoracja:
  • orzechy w czekoladzie

Śmietanki wkładamy na półgodziny do zamrażalnika, a potem przenosimy do lodówki. 
Zabieramy się za ciasto. 
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wraz z margaryną cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, dolewamy ZIMNE mleko, mieszamy i zostawiamy. 
W misce przesiewamy mąkę  proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier - mieszamy i zostawiamy. 
Do masy czekoladowej dodajemy 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, wbijamy dwa jaja - mieszamy na gładką masę trzepaczką do jajek. 
Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy je tylko do połączenia się składników - dokładnie tak, jak ciasto na muffinki. Dodajemy migdały i 2 łyżki kakao i mieszamy dwa trzy razy. 
Wlewamy ciasto do formy - u mnie silikonowa do tart, z wysokimi bokami, o średnicy 22 cm - i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180'c. Pieczemy około 30-35 minut. Przed wyjęciem wykonujemy test patyczkowy. Studzimy 10 minut w formie, po czym wyciągamy na kratkę i tam studzimy dalej.  
W czasie, kiedy ciasto nam się piecze,  robimy masy. 
Masa kakaowa: 
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżeczki ciemnego kakao. Kakaową masę wstawiamy do lodówki.
Masa bananowo-cytrynowa: 
Banany obieramy ze skóry, rozgniatamy widelcem. Dobrze schłodzona śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy, wolno po łyżeczce, nie przerywając ubijania, rozgniecione banany, sok z cytryny oraz cukier puder. Gotowa również wstawiamy do lodówki. 

Wystudzone ciasto kroimy przez pół. Ważne, by w środku było wystudzone, lub co najwyżej letnie. 
Dolny spód umieszczamy na paterze lub talerzu. Na niego wykładamy 1/2 masy kakaowej. i lekko dociskając nakładamy wierzch tortu. Na wierzch wykładamy resztę masy kakaowej, a na nią całą masę bananowo-cytrynową, pozwalając, by swobodnie lekko poopadała na boki tortu :) Wierzch dekorujemy orzechami w czekoladzie. Wstawiamy do lodówki. Wystarczą swobodnie 2-3 godziny. Smaczności :) 

Niestety nie zachował się ani kawałeczek, bym pokazała wnętrze tortu... ;) 
  

10 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na tort. Pięknie wygląda, a kuleczki dodają uroku całości. Bardzo mi się podoba! Pozdrawiam ciepluchno Viola :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, to już wiem o czym dziś będę śnić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :P ja tam dzięki tobie zawsze śnie o czekoladzie :P

      Usuń
  3. O mamo! Ale pysznie wygląda :) Zjadłabym pięć takich kawałków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Służę ciepłą herbata i wygodnym interfejsem ;) :) Bardzo dziekuję za milutkie słowa :) baaardzo mi milutko i napewno zagoszczę i u Ciebie ;)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...