DOMOWA LEMONIADA
Czasami zdarza mi się pokroić cytrynę dla gości, a ona zostanie. Co zrobić z taką lekko - czasem bardziej niż lekko - zeschniętą cytryną?? A no LEMONIADĘ :D Taką prawdziwą, pachnącą cytryną i nią smakującą :> Przepis wymyśliłam sama, ot taka improwizacja kuchenna. Pewnie każdy z Was ma swój na taką domową lemoniadę, ale dzielę się nim z Wami, bo nóż widelec Ktoś będzie szukał inspiracji ?? :>
- 3/4 cytryny
- 9 łyżeczek kopiatych cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 5-6 listków mięty - mogą być suszone :)
- woda
- lód
Do dzbanka wrzucamy cytrynę pokrojoną w plastry, razem z łupką. Dodajemy cukier, kwasek, liście mięty. Zalewamy gotującą się wodą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia. Po 10 minutach dokładamy lodu - około 4 kostek. I zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce z lodem :) Smacznosci !! :>
Jeśli wszystkie składniki miałaś w domciu to zapraszam do mojej akcji:P Pasowałby tam taki fajny przepis :P
OdpowiedzUsuńwszystkie :) a widzidzisz Paulinko - nie wpafłam ze to takie "śmieciowe" ;) :*
OdpowiedzUsuń