WIGILIJNA KAPUSTA Z GROCHEM
Odliczanie do Świąt czas zacząć. W tym roku rozpoczynamy wcześniej. Chcę, aby na moim blogowym stole zagościły same pyszności. Na pierwszy ogień rusza - w tym roku przeze mnie pewnie nie zjedzona - wigilijna kapusta z grochem. Uwielbiam ten smak. Jadamy ją tylko w Wigilię i Święta. Przepis, choć w zasadzie to jego pierwotna wersja, pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Polska Wigilia". Po latach przepis został przeze mnie i Moją Mamusię zmodyfikowany i tak naprawdę dostosowany do naszych potrzeb czasowych i smakowych. Dlatego dzisiaj podaję przepis rodzinny, inspirowany oryginalnym przepisem pani Hani :)
Składniki:
- 500 g kwaszonej kapusty - najlepsza domowa kiszona z marchewką i kminkiem:)
- 3-4 suszone grzybki - ja zawsze dodaję więcej ;) około sześciu - siedmiu
- czerwona fasola w puszce - dobrej jakości
- średnia cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- kminek mielony
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Umyte i namoczone na noc grzyby zagotować i odcedzić. Ja zawsze wykorzystuje kilka grzybów z tych gotowanych na uszka, podobnie jak wywar, który dzielę na pół. Kapustę drobno posiekać, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrajane grzyby, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać do kapusty. Gotować na wolnym ogniu do jej miękkości. Fasolę odcedzić i dodać do kapusty, doprawić odrobiną kminku, wymieszać i gotować jeszcze chwilkę do zagrzania się grochu. Najlepiej smakuje na następny dzień, gdy smaki się przegryzą :))
Smaczności !
Przepis ten, jak i wiele innych inspiracji Świątecznych odnajdziecie w najnowszym wydaniu Apetytu :) I w przepięknej sesji fotograficznej wykonanej przez Adę z bloga Pora coś zjeść :) Zapraszam Was do lektury :)
Wygląda bardzo smakowicie :) U nas w domu niestety nie robi się tej potrawy na Wigilię, ale zrobię chyba coś podobnego w najbliższych dniach ;)
OdpowiedzUsuńMoze czas wprowadzic nowa tradycje?:)
Usuń