DROBIOWY SZASZŁYK Z FIGAMI
I SOSEM ŚLIWKOWO-PIEPRZOWYM
Agaty Witeckiej
Musiałam się nieźle nagimnastykować, żeby odnaleźć dla Was ten przepis w czeluściach moich internetowych schowków :) Dostałam go od Agatki - za co jej jestem dozgonnie wdzięczna:) Zresztą nie tylko dla Was szukałam, ale i dla siebie - coby mi się już nigdy nie zgubił :) Prosty i przepysznie aromatyczny... . Delikatność mięsa i słodkość fig podkreślona aromatycznym, ostrym (Mój Ukochany stwierdził, że za ostry zrobiłam, ale to już kwestia wyczucia i smaku) sosem na bazie naszych polskich śliw. Przepis typowo jesienny :) Sezon na figi rozpoczęty, śliwki wylewają się ze straganów - więc zapraszam do stołu :)
Składniki:
na sos:
- ok. 10 śliw
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego
- łyżeczka tartego imbiru - może być suszony
- 2-3 goździki
- pół łyżeczki cynamonu
- dużo świeżo mielonego pieprzu - młotkowego
Pierś z kurczaka dzielimy na małą kosteczkę - doprawiamy do smaku. Figi dzielimy na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy kurczaka na przemian z figami. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 200'C na około 20 minut - tak, by kurczak nam się upiekł na soczyście. Można również całość wrzucić na grilla.
Sos przygotowujemy bardzo na wyczucie - do garnuszka wrzucamy pokrojone śliwki, zalewamy winem, dodajemy ocet, imbir, goździki i cynamon. Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu, powinno nam tylko pyrkać, aż do odparowania na gęsto. Mieszamy od czasu do czasu- aby sos się nam nie przypalił. Na koniec dodajemy duuużo świezo i grubo mielonego pieprzu - ilość dostosowujemy do własnego podniebienia. Blenderujemy lub nie, jeśli śliwki bardzo nam się rozpadły i polewamy gotowe szaszłyki. Smaczności !!!
ciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńciekawe i pyszne :) polecam spróbować
Usuń