ZROLOWANE SZPARAGI
Najprostsza przystawka pod słońcem. Robi się kilkanaście minut. Wystarczy słoiczek szparag, szynka i majonez. Ewentualnie szczypior do przewiązania, ale ja nie miałam akurat pod ręką. Pyszne, proste i stosunkowo tanie. I nawet mojemu Szkrabowi bardzo smakuje :) Świetny sposób na niezapowiedzianych gości. Polecam gorąco :)
Składniki:
- słoiczek białych szparag
- 10-12 plasterków dobrej szynki - mogą być dość duże, ale jeśli będą mniejsze, to wyjdzie Wam więcej przystawek
- majonez
- opcjonalnie szczypior
Każdy plasterek szynki smarujemy grubo majonezem. Na nim układamy z boku od 1 do 3-4 szparag - w zależności od wielkości szparag i plasterków szynki. Rolujemy. Ewentualnie każdą roladkę przewiązujemy szczypiorkiem. Układamy na półmisku i gotowe :) Smaczności !!
Na zdjęciu powyżej prezentują się pasta z avocado z bazylią i kolendrą oraz mus z łososia z suszonymi pomidorami w aromatycznej oliwie na cieście francuskim i nasze szparagi :)
Szynkę w szparagach bardzo lubię, ale zawsze jadałam na ciepło - szparagi w szynce, ale bez majonezu, podsmażone razem na patelni i do tego sos beszamelowy, norrrrmalnie pyycha!
OdpowiedzUsuńhm...zaintrygowałaś mnie ;) Wprawdzie moje awersje do sosu beszamelowego - w sensie robienia, nie jedzenia - dalej istnieją, ale ponieważ został mi słoiczek szparag...to może jutro skocze po szyneczkę, bo tej chyba już nie ma...:) Na pewno doniosę czy mi tez smakowało ;) a te na zimno polecam gorąco - naprawdę robi się mega szybko i jest smaczne, ba genijalne, jeśli goście dzwonią, że będą za 10 minut ;)
UsuńIle tu apetycznych dań na stole:)
OdpowiedzUsuńJAk Gościć to GOSCIC ;)
UsuńUwielbiam taką przekąskę, ale ja ją zawsze zatapiam w galarecie :)
OdpowiedzUsuń