Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

20 czerwca 2011

Zapiekanka kalafiorowa czyli Kalafior w koronie Dukana


ZAPIEKANKA KALAFIOROWA
zapiekanka z 21 czerwca, ale 2012 roku ;)

zapiekanka z 20 czerwca 2011 roku ;)


Ponoć inspiruje ludzi :) Ci " Ludzie" też i mnie... ;) Zwłaszcza, jeśli to Królowie...I zapodają Królewskie Przysmaki.   Przepis cudownie szybki, lekkostrawny, tani i smaczny. Wymyślony przez Króla z równolatkiem (jeden dzień różnicy;) mojego Szkraba...Na dowód, że można i z dzieckiem i po królewsku. No i jak tu nie wierzyć w Monarchie?...Zwłaszcza Kulinarną;)

Składniki: (ja robiłam mniej więcej z 2/3 porcji na 2 osoby):
  • 500g kalafiora
  • 600g mięsa mielonego
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • wersja po roku ;) - założyła jeszcze 2 łyżki oliwy z oliwek, którą wysmarowałam naczynie żaroodporne




Kalafior ugotować na parze i zmiksować na puree. Następnie zmiksować mięso z cebulą, pietruszką, czosnkiem, solą i pieprzem. 
W naczyniu żaroodpornym (dobrze jest je wysmarować oliwą z oliwek - lub do miksowania dodać 2 łyżeczki) ułożyć mięso, a na nim zmiksowanego kalafiora. Piec w temperaturze 180'c około 45 min. Smaczności !!! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...