Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

30 kwietnia 2014

aksamitny krem z zielonych szparagów - witaj maj

AKSAMITNY
 
KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW



Zainspirowana, w zeszłym roku, mnóstwem przepisów na krem z zielonych szparagów, raz co raz ukazujących się na rożnych blogach kulinarnych, postanowiłam spróbować i ja. Stworzyłam własną wersje tej cudownej dziś rzeknę zupy. Zamiast mascarpone, którego nie miałam akurat, dodałam serek bieluch 0% zmiksowany z "resztkami" szparagów na sicie (jakoś mi ich szkoda było) i wyszedł mi pyszny, lekki i aksamitny krem, którym zajadała się cała moja rodzinka.  A to wszystko w niecałe 25 minut. Zapraszam. 

26 kwietnia 2014

kluski śląskie krok po kroku

KLUSKI ŚLĄSKIE




UWIELBIAM. Od dziecka. Po prostu kocham kluski śląskie. Musiały być na moim weselu, bo sobie wesela bez nich nie wyobrażam. Mam też rodzinny przepis na piękne, pyszne małe kluseczki. Prosty, jak budowa cepa, jak to mówią. Wystarczy troszeczkę pracy i można zajadać się pyszna wersją domowych kluseczek. Można w ten sposób także zutylizować pozostałe ziemniaki z dnia poprzedniego. Dzisiaj krok po kroku przepis na klasykę kuchni polskiej, ponieważ wiem, że niektórzy szukają i takich postów. Zapraszam. 

25 kwietnia 2014

postny barszcz biały

POSTNY
BARSZCZ BIAŁY



W moim Rodzinnym Domu nie jadało się dawniej jako takiego żurku. Spór, o którym nie raz pisałam, pomiędzy nazewnictwem co jest żurkiem, barszczem, zalewajką czy kapuśniakiem, który wciąż trwa, definitywnie dla mnie kończy się na definicji, co to jest barszcz biały. Bo barszcz biały jest jeden. Gęsty, sycący, koniecznie postny. Podawany z całymi ziemniakami gotowanymi osobno. Gotowany z suszonymi grzybami.

14 kwietnia 2014

sos tatarski według Babci Zosi i inspiracje wielkanocne

SOS TATARSKI
BABCI ZOSI




Wielki Poniedziałek. Czas pomyśleć o menu na Święta Wielkanocne. Dzisiaj zapraszam Was na sos tatarski mojej Babci Zosi, bez którego nie mogły się obejść żadne Jej imieniny, jak i Świąteczny Poczęstunek w Śmigus Dyngus. Sos jest napakowany grzybami i lekko lejący. Jak na sos przystało. A cała magia tkwi w kilku dobrze połączonych składnikach. Ja uwielbiam ten smak, i choć nie należny do dań niskokalorycznych i w tym roku zagości na moim stole. Polecam gorąco. Bo nie ma to, jak smaki dzieciństwa przekazywane kolejnym pokoleniom. 

11 kwietnia 2014

Babeczki piaskowe do koszyczka

BABECZKI PIASKOWE



Wiosna już w pełni. Drzewa buchnęły zielenią, magnolie powoli przekwitają, trawa ciągnie ku słońcu. Blog  Z zapachem wanilii we włosach też budzi się z tym nowym czasem do życia. Szczerze mówiąc nawet nie sądziłam, że tak się za nim stęsknię. Wszystkich zaniepokojonych mym zdrowiem uspokajam, że i ja i Moja Rodzinka, jak i Maluszek pod mym sercem czujemy się dobrze. Wróciłam do kuchni. Zaczynam tworzyć nowe pyszności, teraz dodatkowo uzbrojona w myśl, że jem dla dwojga. Zatem w kuchni Młodej Mamy,a  jednak po osiągnięciu Trzydziestki, w poczuciu, ze już nieco dojrzałej, królują nowalijki i masa witamin. 
W tym gorącym czasie wracam do Was jednak uzbrojona w nowe przepisy na zbliżające się Święta Wielkanocne. Wszak za tydzień o tej porze będę pewnie w wirze prac nad ciastami, jak na Wielki Piątek przystało w mojej Rodzinie. Już dzisiaj zapraszam Was na pyszne, proste babeczki pisakowe do koszyczka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...