Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

31 maja 2013

owsiane crumble z rabarbarem

OWSIANE 

CRUMBLE Z RABARBAREM


Crumble pierwszy raz jadłam w Domu Państwa Paszczaków. Było ze śliwkami i było pyszne. Mości Pan Paszczak zrobił je w kilka chwil. Troszeczkę zeszło zanim ja zrobiłam swoje pierwsze crumble. Nastał sezon na rabarbar. Na blogach kulinarnych pełno go pod kruszonką. I u mnie zagościł na stole. Pomysł na dodanie płatków owsianych do kruszonki zaczerpnęłam z bloga White Plate (dzięki Elizko :) ), a rabarbaru od Dusi ( guru ty moje zdjęciowe!:). Jednak proporcje i cała reszta jest już mojego pomysłu. I wiem, że często zagości u mnie na stole. Rozpieszczając moich Chłopaków zaserwowałam deser z lodami śmietankowymi, bita śmietana i truskaweczkami :) Cieszyły oczy nie tylko moje ... :) Zapraszam ! 

27 maja 2013

kwadratowa tarta ze szpinakiem i serkiem kozim

KWADRATOWA 

TARTA 

ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM




Kto powiedział, że tarta musi być okrągła? Nikt. Wiec ta nie jest. Zrobiona w zwykłym , kwadratowym żaroodpornym naczyniu. Idealnie chrupiące i kruche ciasto z aromatem gałki muszkatołowej, delikatny rozpływający się w ustach farsz. Pomysł na cudowny obiad lub przekąskę na zimno na majowy piknik. Na co dzień i od święta. Sezon szpinakowy uważam za otwarty. Zapraszam.  

26 maja 2013

Mój Dzień Mamy


Mój Dzień Mamy zaczął się już w piątek, kiedy wróciłam z pracy :) Takie oto dzieło zostało mi wręczone przez Mojego Małego Smyka :) 




Moja pierwsza laurka na Dzień Mamy   Przyniesiona ze żłobka. Została, jak pisałam z dumą wręczona... tzn w zasadzie zaciągnięta zostałam do lodówki, bo Tata tam ją schował.... Potem z uśmiechem zostałam wycałowana i poinformowana, że to od Ciazia dla Mamy i że siam ...Tatuś szybko przetłumaczył,  że Kazio wszystko sam dekorował, składał i, jak na Synka Mamy Bloggerki przystało, nawet Cioci  krem pomagał robić i śmietanę - ubijał mikserem  Dumna jestem bardzo :) Laurka została skonsumowana pod czujnym okiem Wręczającego, który dzielnie mi żelki wyjadał mówiąc : Ale pycha ! plawda ? ;) 

Wybaczcie ta prywatę, ale musiałam się dzisiaj wszystkim pochwalić :) Ostatecznie dzisiaj to jest też MÓJ DZIEŃ :) 

A wszystkim Mamom życzę samych cudnych laurek :) i tych większych i tych mniejszych :) 

A mojej Kochanej Mamusi, dziękuję , że jestem. Dziękuję, że Ona jest zawsze ze mną i dla mnie. I dziękuję, że dzięki temu, że ja jestem, może na świecie byc taki Ktoś, kto mnie obdarza co dziennie słowem "Mamusia...." Gdyby nie moja Mama i jej decyzji, że pragnie mnie, nie było by i tego Ktosia dziś  :) 

25 maja 2013

lemoniada ala mohito czyli orzeźwienie

LEMONIADA 

Z MIĘTOWYM CUKREM




Kiedy robiłam tą lemoniadę, nie sadziłam, że będzie tak pięknie wyglądać i tak wyśmienicie smakować. Zniknęła błyskawicznie. Miętowy cukier sprawił, że pływające w niej drobinki mięty podkreślały smak cytryny w naprawdę wyraźny sposób - zdecydowanie bardziej, niż jej same listki. Zaś wyglądem zaczęła przypominać mohito ;) Myślę, że świetnie może byc świetna baza do tego drinku. wiem, ze robi się go oryginalnie z limonki, ale myślę, że na Rodzinne przyjęcie świetnie się nadaje. Dla Dzieci i Zmotoryzowanych bez rumu, zaś dla  smakoszy z wkładka z rumu :) Polecam gorąco szczególnie w nadchodzący letni czas. 

24 maja 2013

krem z młodych buraczków - inna wersja botwinki dla smakoszy

KREM 

Z MŁODYCH BURACZKÓW




Wymyśliłam dzisiaj ten krem, jako alternatywę dla botwinki, którą ja uwielbiam, ale wiem, że mój Smyk zbyt dużej ilości pływających listków nie jada. Za to uwielbia kremy. Wiec dlaczego nie zrobić owego z młodych buraczków? Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Krem wyszedł przepyszny. Smakował całej naszej Trójeczce, a Mój Berbeć zjadł całą miseczkę :) Polecam gorąco, również jako danie pokazowe i dla gości - niby znana klasyka , a w innym zupełnie wydaniu :)  

22 maja 2013

proste kruche ciasteczka - czyli idealne kruche ciasto

PROSTE 

KRUCHE CIASTECZKA



Znalazłam patent na ciasto kruche. Mój własny. Ciasteczka z tego przepisu wyszły idealne. Dokładnie takie, jak lubię i jak pamiętam z domu. Trochę doświadczenia, kilkanaście prób udanych i mniej udanych i wreszcie finał. Takie ciasto idealnie nadaje się też na wszelkie tarty słodkie. Ponieważ doszłam wreszcie do czegoś, co mogę nazwać sednem, dziele się przepisem z Wami. Ciasteczka robił ze mną Nasz Smyk, wiec można rzecz, że są dziecinnie łatwe ;) 

21 maja 2013

grillowa sałatka z cukrem miętowym - coś znanego w nowym wydaniu

SAŁATKA GRILLOWA 

Z CUKREM MIETOWYM


Doskonale wiem, że nie powinno się łączyć ogórka i pomidora w sałatce. Podobno i ze względów zdrowotnych i ze względów smakowych. Jednak tradycja łączenia tych dwóch warzyw, a w zasadzie owoców, w naszym kraju jest tak duża, ze i ja jej ulegam. Po prostu naprawdę lubię połączenie pomidora i ogórka. Myślę, że nie ma nic złego w takim zestawieniu, zwłaszcza, jeśli sałatka od razu ląduje na stole i oba warzywka nie puszczą jeszcze za bardzo swoich soków. Wtedy możemy delektować się soczystością obu i smakiem dressingu, bez obawy o zbyt dużą ilość pływającej nam części na talerzu.
Dzisiaj proponuję Wam sałatkę, która ma w sobie klasyczne polskie zestawienie, jakimi raczymy się od lat w letnie dni. Do klasyki dodałam nowatorstwo w postaci dressingu : sok z granatu, oliwa, olej lniany, cukier miętowy i...efekt piorunujący - niby ta sama sałatka, a Synuś zjadł trzy dokładki ;) Polecam gorąco, szczególnie Mamą niejadków warzywnych, choć ja na szczęście do nich nie należę :) Sałatka doskonale komponuje się z rybami, mięsem i kiełbaskami z grilla właśnie za sprawą mięty :) 

20 maja 2013

cukier miętowy Jamie'go Olivier'a

CUKIER MIĘTOWY

(PRZEPIS JAMIE OLIVER)




Ja wiem, że pewnie wśród bloggerów kulinarnych wzbudzę tym postem ogólną wesołość, ale co tam, niech będzie!  Ostatecznie niech pogląd, że bloggerzy kulinarni to się na wszystkim znają, trochę się obali ;) Od bardzo nie dawna mam kanał kuchnia+ , więc większość programów i odcinków jest dla mnie całkiem nowa. I tak leci sobie na tymże kanale program kulinarny pt. "Nagi Szef". Jeden z nielicznych, który mnie zachwycił: i swoją oprawą i stylem i Osobą Nagiego Kucharza, który dzieli się swoimi przepisami...I generalnie nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że do tej pory, kiedy Ktoś wspominał Jamie'go Olivier'a przytakiwałam dzielnie głową , że znam, owszem. Słyszałam, ale żadnego dania z nim konkretnie związanego nie kojarzę. Taa....znam.... A owszem. Kojarzyłam nazwisko. Ba! Nawet twarz kojarzyłam. Tylko razem w połączeniu to już się okazało najwyraźniej za dużym wyzwaniem dla mnie... . No,ale wracając co meritum. W ostatnim odcinku, jaki udało mi się obejrzeć do porannej kawy, Nagi Szef sprzedał przepis na prezentowany Wam cukier miętowy...A mnie nagle, jakby olśniło...zaraz zaraz...ten młody Chłopak to jest podobny do.... Napisy końcowe i.... Odkrycie sezonu, oprócz oczywiście przepisu na miętowy cukier, że Nagi Szef to Jamie Oliver ;) No, więc jeśli ten post czyta, któryś z moich Przyjaciół , oświadczam, iż dołączyłam do Fanek Jamie'go Olivier'a i jeśli macie jakiś problem z jakimkolwiek prezentem dla mnie, to ja poproszę o o książkę kucharską Jamie'go... którąkolwiek ;) Amen ;) A teraz czas na przepis. 
Banalny. Idealny. Jamie posypał nim cieniutkie plasterki ananasa. Ja użyłam do sałatki i ....się zakochałam. Serdecznie polecam. Przepis na sałatkę już jutro :) 

14 maja 2013

mleczne ciasteczka Mojego Małego Kucharza

MLECZNE CIASTECZKA




Miękkie i delikatne. Rozpływające się w ustach. Efekt połączenia mojego doświadczenia cukierniczego i usilnych domagań się Małego Kucharza, ze ma być "mlećko i tczy szklanki moki !" :) Idealne do kawy, szklanki mleka, herbatki lub jako piknikowa zakąska. Znikają z talerza, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.  Moje Mleczne Ciasteczka. Poezja Smaku.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...