Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

27 marca 2013

MAZUREK FRANGIPANE - czyli Wielki Tydzień czas zacząć szybko i pysznie

MAZUREK 

z migdałową masą  

FRANGIPANE




Wielki Tydzień czas zacząć. W sensie przygotowań do ucztowania. Zaczynamy po polsku, a więc od Mazura...tzn mazurka. Zagościł on w zeszłym roku na mym stole...
Jakiś czas temu - czytaj ponad rok temu - kulinarna działka Przy Stole Państwa Białych w Zwierciadle została zamieniona na kulinarne Przy Stole Zosi Różyckiej i Oli Szwarc. Początkowo byłam  trochę smutna pożegnaniem Państwa Białych. Jednak nowy styl kącika kulinarnego Zwierciadła mnie zachwycił. Przepisy również. Od ręki na zeszłą Wielkanoc wypróbowałam przepis na mazurka, którego dzisiaj Wam prezentuję.  Mój pierwszy zachwyt zdjęciami i szybkimi przepisami, przeszedł w euforię, gdy mazurka spróbowałam. Kulinarną fascynację podzieliła cała moja Rodzinka, także i w tym roku mazur ten zagości na mym stole.

19 marca 2013

Sernik Cocomo...domowy a jak z najlepszej cukierni

SERNIK COCOMO



Kiedy udało mi się wygrać książkę Kawa. Sekrety baristy Wydawnictwa RM w konkursie u Ostrej na Słodko, nie sądziłam, że przyjdzie do mnie książka nie tylko ze wspaniałymi kawami, ale i z przepisami na małe co nieco. Oczywiście z kawą - albo w roli głównej, albo w tle. Jednak słodkości mnie kusiły do tej pory jedynie. Aż do dnia, kiedy Mój Ukochany oznajmił mi, że "napastują" go o ciasto w pracy...Pominę okazję - fakt, że jestem dumna z Niego bardzo, wystarczy :) No i jak blogerka kulinarna może pozwolić na to, by Mąż ciasto w cukierni kupował? I tak padł wybór na Sernik Cocomo. Egzotyczna nazwa, wygląd, jak z cukierni, i z opisu wynikało, iż mało z nim pracy. Efekt przeszedł jednak moje najśmielsze oczekiwania.  Kawałek do pozowania prawie w całości wsunął Mój Smyk...Ja jedynie spróbowałam okruszki i...się zakochałam. Jakimś cudem uchował się jeden kawałek, więc miałam okazję się rozlubować i mam niedosyt. Dlatego ten sernik z pewnością zagości na moim wielkanocnym stole. Delikatność sera połączona z wyrazistością czekolady, wiórek kokosa, aromatem kawy i delikatnym, orzeźwiającym posmakiem likieru ? Musze zachwalać dalej? :)  Dla mnie ten smak to smak sernika z najlepszej cukierni...jeśli nie lepszy...

7 marca 2013

szybkie waniliowe ciasto z ananasem i czekoladą

WANILIOWE CIACHO 

Z ANANASEM I CZEKOLADĄ




Od Agnieszki usłyszałam, że jest idealne. Więc kłócić się nie zamierzałam ;) Choć ja osobiście  następnym razem postaram się, by było bardziej idealne dla mnie, czyli dodam więcej ananasa - również do środka ciasta - którego miałam w lodówce tylko trzy plastry. Powszechnie wiadomo jednak, że autorowi dzieła nigdy nie dogodzi, skupmy się więc, na opiniach degustatorów. Ciasto idealne. W swojej idealności cudowne w nim jest to, że to kolejne z serii zamachać łyżką i do piekarnika. Wilgotne i aromatyczne. Nie jakieś wykwintne, ale proste, śniadaniowe. A teraz takich mi się chce, kiedy za oknem, albo tak pięknie, jak wczoraj, albo tak deszczowo, jak dziś. Bo co nie poprawia bardziej humoru, jak kubek gorącej kawy lub herbaty z gryzem domowego ciacha? Lub jego aromat unoszący się po domu? Chyba tylko gryz takiego ciacha na własnej werandzie, popijanej pyszną kawą w pierwszych, nieśmiale cieplejszych, promieniach wiosennego słońca... . 



Składniki na okrągłą formę 22 cm:

mokre:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z ananasa 
suche:
  • 2,5 szklanki maki tortowej - przesianej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka i ciut proszku do pieczenia
ponadto :
  • 3 plastry ananasa z puszki (ewentualnie 3 plastry dodatkowe)
  • 100 g gorzkiej czekolady

W jednej misce łączymy trzepaczką do jajek wszystkie mokre składniki, na jedną masę. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, sodę, proszek.  Wlewamy do nich mokre składniki i mieszamy całość (możemy dodać dodatkowe 3 plastry ananasa pokrojone w małą kosteczkę) - dokładnie, ale nie za długo. Wylewamy ciasto na formę (ja miałam silikonową, więc niczym nie wykładałam, ale tortownicę możecie nasmarować masłem lub olejem, a na spód nałożyć papier do pieczenia). Wierzch posypujemy ananasem pokrojonym w maleńką kosteczkę oraz pokruszoną na drobne czekoladą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180'c i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Smaczności !!!  



5 marca 2013

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i porem - lekko i smacznie

ZAPIEKANKA 

Z ORZO, MASCARPONE, PIECZARKAMI I POREM



Kolejne szybkie danie. Odkrywam ostatnio różne połączenia mascarpone na ciepło. Ja wiem, że to pewnie żaden wynalazek, ale serek mascarpone na ciepło jest boski i polecam każdemu. Danie bezmięsne, syte i stosunkowo tanie. Zajadał je ze smakiem i Mały i Duży Mężczyzna Mojego Życia. I ja też. a pomysł powstał z serii co się nawinie, a w zasadzie co zostało w lodówce i w szafkach. Uwielbiam takie wynalazki.  Polecam gorąco ! :)

4 marca 2013

Czekoladowy tort Czarna Dama na pokuszenie dla Kobiet przed...

TORT 

CZARNA DAMA






Podobno po NIEJ Kobieta się zmienia. 
Jedni mówią, że rozkwita. 
Inni, że musi uważać. Na wszystko...
Na to w co się ubiera, bo "nie wypada już"...
Na to co mówi, "bo już nie bardzo przystoi..."
Na to czy już "jest, będzie, ma zamiar" bo może za chwilę być za późno..."
Na to co je, bo już "nie zniknie" a pójdzie nie tylko w biodra...
Ja jestem jeszcze PRZED. 
Więc mój Tort jest CZEKOLADOWO CZEKOLADOWY. 
SZYBKI. 
PROSTY. 
ROZPALAJĄCY ZMYSŁY.
Może za rok, będzie dietetyczny, ale w tym roku jeszcze nie....
Tort CZARNA DAMA. 
Dla wszystkich Kobiet.
I tych PRZED,
I tych PO. 
I niech Nam i Innym pójdzie w te BIODRA. 

Odczarujmy tę ch... TRZYDZIESTKĘ. 

A przepis jest w 100% autorski.

3 marca 2013

Kukurydziano pszenne muffiny śniadaniowe z pastą z łososia - idealny początek dnia

KUKURYDZIANO-PSZENNE 

MUFFINY ŚNIADANIOWE 

Z PASTĄ Z ŁOSOSIA Z KOPERKIEM


Powstały specjalnie dla Agnieszki, która jest wegetarianką. Nie jada mięsa i  ryb. Ale o tym dowiedziałam się dopiero po ich zrobieniu ;) Dlatego na szczęście zostało kilka nie przekrojonych specjalnie dla Niej. Są cudowną odmianą od popularnej kanapki. Powiedziałabym wręcz, że są wyrafinowanym śniadaniem, a nawet lunchem. Świetnie sprawdzą się także, jako przekąska na imprezie. Można łączyć je nie tylko z prezentowaną pastą z łososia, ale również choćby z pastą Kiri czy jajeczną. Dzięki napikowaniu ich ziarnami i orzechami dają pokaźna dawkę energii - a sytość sprawia, że wystarczy zjeść dwie , by być usatysfakcjonowaną...A więc idealne dla Kobiet na diecie. A, że wiosna tuż tuż... :) Polecam gorąco ! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...