Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

26 czerwca 2012

Męskie jadło - ziemniaczki i szyjka..Uczta na Dzień Taty:)

ZUPA ZIEMNIACZANA 

NA SZYJCE


Tegoroczny Dzień Taty spędziłam z moim Tatusiem. Tatuś Mojego Smyka był na dyżurze, więc ten Dzień należał w całości do jego Dziadzia. Razem z moją Siostrzyczką urządziłyśmy ucztę. Obie wkroczyłyśmy do kuchni i zaczęłyśmy tworzyć cuda. Ja zajęłam się zupką i pierwszą połową drugiego dania - ona drugą :) Królowały ziemniaczki: prezentowana zupka ziemniaczana na szyjce z indyka, pieczone młode ziemniaczki w wersji wypasionej i SCHAB. Ja przygotowałam kieszonki ze schabu :) Moja Siostrzyczka przepyszny duszony schab z warzywami :) Tatuś był szczęśliwy :) Zajadał obiad ze smakiem i radością:) Serce nam rosło :) 

Z okazji Dnia Taty, 
jeszcze raz,
 Mojemu Kochanemu Tatusiowi, 
życzę wszystkiego co sprawia, 
że na Jego twarzy gości uśmiech, 
a w serduszku radość:) 

A Was chce uraczyć przepisem na zupkę ziemniaczaną na szyjce :) Prosta, szybka, dość tania:) Zwłaszcza teraz, z młodych ziemniaczków, smakuje rewelacyjnie :) 

Składniki na około 3 litry:
  • 1 szyjka z indyka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula wraz z cebulą zieloną - grubym szczypiorem
  • 4-6 ziemniaczków - w zależności od ich wielkości
  • 3 łyżeczki jarzynki bez glutaminianu sodu
  • 3 łyżeczki masła
  • około 3 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 6 ziarenek pieprzu
  • pieprz, sól

Zagotować wodę,wrzucić szyjkę i około 10 minut gotować. Nie szumować. W tym czasie obrać marchew, pietruszkę, ziemniaczki. Opłukać. Wszystkie warzywa pokroić w dość drobną kostkę. W między czasie (po jakiś 5 minutach) wrzucić przyprawy - pieprz, ziele i liść laurowy. Po 10 minutach dorzucić warzywa, dodać jarzynkę. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem jakieś 3-4 minuty. Rozpuścić masło.Cebulę wraz ze szczypiorem pokroić drobno, poddusić na maśle i w całości dodać do zupy. Gotować, aż ziemniaczki i reszta warzyw będzie miękka. Ewentualnie doprawić do smaku. Podawać. Smaczności :)



Oprócz zupy na stole zagościły:


duszony schab mojej Siostrzyczki
kieszonki ze schabu
pieczone młode ziemniaczki w wersji wypasionej :)


IV Letni Festiwal Zupy

23 czerwca 2012

Danie dla Maluszka, uczta całej Rodzinki - panga duszona w maśle :)

PANGA DUSZONA W MAŚLE

To ulubione danie Mojego Synka. Powstało bardzo dawno temu i od bardzo dawna mam plan się nim z Wami podzielić ;) Jednak jakoś się nie składa. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić je na obiad dla całej mojej Rodzinki i wszystkim bardzo smakowało, więc czas, by inne Mamy mogły skorzystać z tej ekspresowej rybki. W zasadzie w ten sposób można przyrządzić każdy filet, jednak najsmaczniejsza jest panga, a hitem panga biała. Nie polecam jedynie morszczuka, gdyż ryba ta z natury jest sucha i nie zachwyca, nawet duszona w maśle. Mój Szkrab pangę zjada prawie z patelni, głośno dmuchając na kolejne kawałki, a gdy coś zostanie, nie pogardzi rybką na kolację :) Danie smakowało równie mocno innym Szkrabom w jego wieku - Malutkiemu Królewskiej Ani, jak i jego Kuzynce, więc z czystym sercem polecam gorąco! :) 


Składniki na 3 osoby- czytaj dwie i pół ;):
  •  3 filety z pangi - najlepiej pangi białej
  • około 1/4 kostki masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej firmy VISANA (lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, suszone warzywa, sól) -> ku wyjaśnieniu przyprawę odkryła Moja Mama - jest boska, polecam gorąco, nie mając w tym żadnego interesu
  • sok z cytryny




Rybę rozmrażamy, kroimy na małe kawałki, układamy na półmisku. Skropujemy sokiem z cytryny, solimy lekko i lekko pieprzymy. Tylko z jednej strony. Zostawiamy na jakieś 5 minut. 

 Na patelni rozpuszczamy masło, układamy rybę doprawioną stroną do góry, i na ostrym ogniu smażymy około minuty.  Zmniejszamy ogień, odwracamy każdy kawałek rybki, posypujemy całość przyprawą włoską, przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu, około 5-10 minut - w zależności od grubości i wielkości kawałków. Wyłączamy i gotowe :) 






Serwujemy z puree ziemniaczanym i np. surówką z marchwi i jabłka:) Smaczności !! 


21 czerwca 2012

Dietetycznie może być pyszne - jaja faszerowane tunczykiem :)

JAJA NAFASZEROWANE TUŃCZYKIEM 

WG. DIETY DUKANOWSKIEJ


Od kilku dni jestem w swoim rodzinnym domku. To tutaj uczyłam się piec, gotować, smażyć... . Pierwsze urodziny bloga spędziłam w towarzystwie najbliższych mi osóbek: Mamusi, Tatusia i Siostrzyczki...No i mojego Brzdąca;) Zabrakło tylko Ukochanego, który szkoli się w Warszawie. Od tygodnia, więc gotuję dla DUŻEJ ilości osób ;) Dzisiaj na obiad będzie Zapiekanka Kalafiorowa według Diety Dukana. Zrobiłam ją dokładnie rok temu. Obiecuję uzupełnić jej wygląd o nowe zdjęcia;) Nieco piękniejsze, bo naprawdę jest pyszna. Jednak dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować inne danie. W zasadzie przystawkę lub zakąskę. Jaja, które dzisiaj oglądacie, królowały na moim stole w tą Wielkanoc (tak wiem...zapłon to ja mam;) ). Oba dania są według diety dukanowskiej.

20 czerwca 2012

Torcik straciatella, rozstrzygniecie konkursu czyli PIERWSZE URODZINY BLOGA

TORCIKI STRACCIATELLA

Dzisiaj mija Rok odkąd Z zapachem wanilii we włosach... pojawiło się na blogspocie... . Ponad rok temu zaczęłam pisać bloga na onecie, ale jakoś dopiero tutaj rozwinęłam skrzydła... . Nawet nie chce mi się wierzyć, że minął już rok. Blog powstał w zasadzie po to, by zmobilizować mnie po ciąży do jakiejś regularnej pracy..regularnej aktywności. Żeby nie oszaleć i nadal mieć coś tylko swojego, co na sekundkę odwracać będzie moją uwagę od "bycia Mamą". Taki wentyl bezpieczeństwa. Ten wentyl stał się nie tylko odskocznią, ale i hobby. Zapytano mnie czy pasją...nie chyba nie. Bo pasji poświęca się cały swój czas i pieniądze. Blog z pasji to blog Domi w kuchni np. Dominika cały swój świat kręci wokół kuchni właśnie :) Dla mnie kuchnia nadal jest i chyba będzie miejscem kulinarnych rewolucji. Cieszy mnie każde piękne zdjęcie, które uda mi się zrobić. Każdy zachwyt gości, którzy pałaszują moje specjały. Każdy mój sukces kulinarny. Ale nie daję się zwariować myślą, że nie zostałam zaproszona na Warsztat kulinarny. Albo tym, że Ktoś ma więcej wejść ode mnie... . (Domi też nie i za to ją uwielbiam ;) ) Ten blog jest  i będzie moim kulinarnym pamiętnikiem. Jednak teraz tworzę go głównie z myślą o moich Czytelnikach. Także tych, którzy nie udzielają się komentarzach... Nie są obserwatorami... . Ale zaglądają tutaj z sympatii do mnie, do moich przepisów lub podczas poszukiwań inspiracji na obiad. Dziękuję dzisiaj Wam wszystkim Kochani za ten rok. Mam nadzieję, że Kulinarne Rewolucje nadal będą miały zapach we włosach i wywoływać będą u Was i za rok uśmiech i ślinotok..pomieszane z zachwytem :) 
 A skoro przy zachwycie jesteśmy, to czas wywołać uśmiech na Waszych twarzach. Czyli ogłoszenie wyników konkursu urodzinowego :) Naprawdę nie łatwo było mi wybrać. Kierowałam się egoistycznie własnym upodobaniem - raz w roku mi można. Zwycięzcami zostają ....: 
Zestaw dla Imprezowiczów wędruje do - Judik czyli Judyty Deker:) -> poczułam bratnią duszę wielbicielki nadmorskiego klimatu :) 
zaś Zestaw dla Jaroszy wędruje do Agaty za zachwyt nad zupka fioletową :) - klimat urodzinowy jak najbardziej zasługuje na zbratanie się - liczę tylko na relacje jakie były miny gości :) Ze Zwycięzcami skontaktuję się mailowo :)
Wszystkim bardzo dziękuję za udział w konkursie :)
A teraz zapraszam Was na torciki straciatella. Powstały dzisiaj z myślą o Urodzinach:) Potrzebowałam czegoś szybkiego i pysznego, co zawsze mnie zachwyca. I jest :) Banalny przepis, ale rozkosz taka na jaką dzisiaj miałam ochotę :)  




Składniki na 10-12 torcików:
  • 20-22 dużych bez
  • 500ml śmietanki 30%
  • 5 kosteczek gorzkiej czekolady 
  • 10-12 łyżeczek dowolnej marmolady lub dżemu - ja użyłam dżemu truskawkowego z limonką
  • sezonowe owoce - u mnie akurat brzoskwinki
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bezy - 10- układamy w pojemniczku i na każdą nakładamy łyżeczkę dżemu. Śmietankę mocno schłodzoną - na granicy zmrożenia - ubijamy. Ścieramy do niej gorzką czekoladę na dużych oczkach - delikatnie mieszamy. 
 
 
 
 
 
Na bezy  z dżemem nakładamy po łyżce śmietany. 
 
 
 
 
 
Przykładamy na wierzch kolejną bezą. 
 
 
 
 
 
 
Resztę śmietany wkładamy do tuby cukrowniczej i wykręcamy wzorkiem na wierzchu bezy.
 
 
 
 
 
 Brzoskwinie lub inny owoc myjemy, dzielimy na cząstkę i układamy na wierzchu ciasteczka. Torciki schładzamy co najmniej godzinę w lodówce. Smaczności !!! :)















19 czerwca 2012

Sałatka biało-zielona w podziękowaniu za udział w konkursie urodzinowym :)

SAŁATKA BIAŁO-ZIELONA

Dzisiaj w podziękowaniu dla Wszystkich, którzy zgłosili swój udział w Konkursie Urodzinowym postanowiłam zamieścić jeszcze jeden przepis z książeczek do wygrania. Najwięcej zgłoszeń ustawiło się w kolejce po Zestaw dla Imprezowiczów, dlatego właśnie dzisiaj sałatka z drugiej książeczki z tego zestawu - Poradnika Kuchni Polskiej. Zdrowo, szybko, tanio. Zwycięzca może być tylko jeden, ale chciałam Wam Kochani osłodzić ewentualną przegraną...Może w dniu urodzin mojego bloga Ktoś z Was będzie pałaszował ją z przyjemnością ? :) Sałatka jest jak najbardziej "niemięsna", więc ucieszy również wszystkich Jaroszy :) Mnie urzekła swoją prostotą - kilka składników, a efekt - boski! :) Oboje z Mężusiem całą spałaszowaliśmy  na kolację :) Robi się ją błyskawicznie i myślę, że z powodzeniem może zachwycić Waszych gości. Zapraszam zatem na tę ucztę podniebienia i przypominam, że wyniki Konkursu już w WIELKI DZIEŃ czyli 20 CZERWCA :)hm..ojoj to jutro ! :P



Składniki - porcja na 2-3 osoby:
  • 400g brokułów
  • ok. 150g sera feta
  • mała czerwona cebula - u mnie na osiedlu nie występowała, więc dodałam białą :)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz 
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji - u mnie nie było i też było pysznie.






Brokuły umyć, osuszyć i ugotować do miękkości (około 8 min.) - w mojej wersji zrobiłam to w szybkowarze i gotowałam 4 minuty, dzięki temu nie straciły swojego cudnego kolorku. Odcedzić, zahartować i ostudzić. Cebule pokroić w piórka. Ser feta zaś w kostkę. Dodać do brokułów. Do jogurtu naturalnego  wcisnąć ząbki czosnku, wymieszać, polać sałatkę. Lekko wymieszać i doprawić do smaku :) I gotowe:) W mojej wersji w naczyniu ułożyłam brokuły, na nie pokruszyłam ser feta i posypałam piórkami cebuli. Całość polałam sosem, i wierzch przyprawiłam kolorowym pieprzem. Nie soliłam, bo dla mnie ser feta jest wystarczająco słony. Sposób przyrządzania wybierzcie sami :) Smacznego !! :)

13 czerwca 2012

Przekąska kibica...Kardamonowe kęski w oryginalnej panierce :)

KARDAMONOWE KĘSKI 

W JOGURTOWEJ PANIERCE  Z KRAKERSÓW I ORZESZKÓW



Postanowiłam wystartować... . Kto nie ryzykuje, ten nie ma. Przyznaję, że chęć udziału w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku miałam już w zeszłym roku. Ale chyba zabrakło odwagi. W tym miałam milion pomysłów na poprzednie zadania. Zabrakło czasu i ...czasu ;) Tak to jest z Młodymi Mamami...mam nadzieję :) Jednak Euro zobowiązuje. No i odwiedziny Siostrzyczki :) A dla Niej nie łatwo się gotuje - zdrowo i smacznie to podstawa. Więc dostałam weny. Wyszło pyszne danie - idealna przekąska dla Kibiców. My wprawdzie schrupaliśmy je na obiad z pieczonymi młodymi ziemniaczkami, ale na następny dzień idealnie sprawdziły się do piwka :) 
Coś dla tych, którzy lubią kurczaka, ale znudził im się tradycyjnie grillowany lub smażony. Efekt nawet mnie zaskoczył :) Sekret ? Posmak cytrynowo-eukaliptusowy. Jak uzyskany? Zielony Kardamon :) Polecam gorąco!!

6 czerwca 2012

zupa kalafiorowa na mleku - i przypomnienie o konkursie urodzinowym

ZUPA KALAFIOROWA 

NA MLEKU



Obiecałam Wam przepisy z książeczek do wygrania w Konkursie Urodzinowym. Tym razem coś dla Jaroszy :D Kochani, przypominam, że na zgłoszenia czekam do 17 czerwca, a to tylko 6 DNI !! Zgłoszeń za wiele nie ma, więc konkurencja nie wielka. A szkoda:( Bo książeczki są naprawdę piękne, a Zadanie Konkursowe łatwe :(  Więcej dowiecie się klikając w banerek pod spodem... :)

A żeby Was zachęcić do konkursu w sposób pieszczący Wasze podniebienia prezentuję Zupkę Kalafiorową z książeczki Hanny Grykałowskiej Przysmaki Kuchni Jarskiej. Szybciutko się ją robi i naprawdę smakuję super. Z racji tego, że jest na mleku, świetnie nadaję się również na dla Maluszków, nawet tych dopiero co zaczynających jadać "dorosłe smakołyki:) Mój Synuś akurat odmówił jej jedzenia, ale dla Niego każda biała zupa jest niejadalna ;) Mnie i Mężowi bardzo smakowała :D Mój Szkrab ostatnio przekonał się do mleka, więc może następnym razem skosztuję takich pyszności :) Polecam gorąco. 



Składniki  (4 porcje) :

  • 40 dkg kalafiora
  • 2 ziemniaki (20 dkg)
  • 1 marchew (7 dag)
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz




Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki oraz marchew umyć, obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew wzdłuż na 4 części. Przygotowane warzywa zalać 2 szklankami wody oraz 2 szklankami mleka, dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Łyżką cedzakową wyjąć marchew oraz część różyczek kalafiora i odłożyć do przybrania. Liść laurowy wyjąć i odrzucić. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito. dodać pozostałe mleko, zagotować i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać masło i mieszać, ąż się rozpuści. Odłożoną marchew pokroić w kostkę i dodać do zupy wraz z różyczkami kalafiora. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smaczności !!! 




1 czerwca 2012

Uczta Malucha w doborowym towarzystwie ! Tuńczykowa Pasta KIRI :)

TUŃCZYKOWA PASTA KIRI 



Kochane Dzieciaki - bo każdy z Nas jest dzieckiem ! - zabieram Was dzisiaj na UCZTĘ MALUCHÓW ! :) Dzisiaj najecie się do syta :) Dlaczego ? Bo ucztować nie będziecie sami ! :) Zjecie dzisiaj tę wyjątkową Kolację w DOBOROWYM TOWARZYSTWIE. W towarzystwie Madzi Rajskiej - ślicznej małej Dziewczynki, która żyje w magicznym świecie pełnym kolorowych bodźców. Wydają one magiczne dźwięki, wirują i przemykają obok Niej. Madziunia uśmiecha się radośnie i próbuje je złapać, jednak one umykają bardzo szybko... . Ten Magiczny świat dla Madzi to nasza rzeczywistość... . Madzia potrzebuje wsparcia ciepłych osób, by móc przekroczyć próg z Wirującej Krainy Autyzmu do Świata Naszej Magicznej Rzeczywistości. Dlatego właśnie dzisiejsza kolacja wydawana jest na Jej cześć. Zaproszenie przyjęły wszystkie Dzieciaki, zaś gotować dla Was i Niej Kochani będą: Ja w swej Panterkowości, Królewska Mość Anna, Mości Pan Paszczak, Poważna Panna Anna i Pani Bożenka :)  Wszyscy przygotowali same smakowitości. Bo skoro dzisiaj Dzień Dzieciaka to menu godne Wyjatkowych Dzieci :) Ja zapraszam Was na Tuńczykową Pastę Kiri... :) Tak, tak to nazwa od serka. Kiri Kiri... Dzięki Niemu pasta jest wyjątkowa!! Dosłownie rozpływa się w ustach!! I wiecie co ?! Zdradzę Wam sekret ! Możecie zrobić ją SAMI !! Zupełnie!! Wystarczy miska i 3 MAGICZNE składniki :) No i widelec... :) Kilka ruchów i .... pierwsze danie podane !!! Jakie są następne ??? Zapraszam na stoły innych Kucharzy ! :) Ja już tam pędzę na ostatnim promyku słońca zanim zjecie mi Wszystko ! :) W locie porywając kanapkę z pastą .... Smacznego !!! :)



Składniki :
  • puszka tuńczyka w kawałkach  w oleju
  • 1 opakowanie serka KIRI 100g
  • łyżka majonezu

Do miseczki wrzucamy cały tuńczyk wraz z olejem. Dorzucamy serki KIRI i łyżkę majonezu. Całość ugniatamy widelcem do momentu połączenia się składników w piękną jednolitą aksamitną pastę :) I zajadamy !!!! Smaczności !! :) 



Wiadomość z ostatniej chwili : właśnie przed chwilą doniosły mi Duszki z Krainy Magii, że Królewska Mość Anna miała tyle ważnych spraw - jak to Królowie i Królowe - że UCZTĘ MALUCHA zorganizuje jutro w swych Pałacach :) Bardzo Was wszystkich przeprasza ! 


 PS. Kazik prosi Was byście zostawili mu kilka łyżek pasty ! On też ją uwielbia !!! :)


Żeberka w sosie musztardowo - miodowym - palce lizać :)

BŁYSKAWICZNE ŻEBERKA 

W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM





Dzisiaj z rana, zgodnie z obietnicą, błyskawiczne żeberka :) Danie robi się niecały kwadrans, no może półgodzinki ;) Jest to propozycja dla tych, którzy lubią na raz gotować dwudaniowy obiad :) Ja w zaprzyjaźnionym małym sklepiku dostałam żeberka specjalnie dla Maluszka - z niewielką ilością kosteczek plus jeden pokaźny kawałek samego mięska. Myślę jednak, że typowe żeberka do ogryzania będą w tym sosiku równie smaczne:) Wywar z żeberek można użyć do ugotowania wiosennego kapuśniaczku czy zupy ziemniaczanej :) Serdecznie polecam :)



Składniki na 2-3 osoby:
  • pół kilo żeberek z dużą ilością mięsa
  • 3 kopiate łyżeczki Kremu gorczycy z miodem - Musztardy 
  • 3 kopiate łyżeczki miodu lipowego - jeśli mamy ostrą musztardę - dodajmy około 1 łyżeczkę miodu więcej
  • pieprz
  • sól
  • odrobina wody 
  • szczypior/zielona cebulka
  • 3 łyżeczki masła 
  • do wywaru : 2 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 800ml wody, 2 ziarenka ziela angielskiego

Wodę zagotować, wrzucić żeberka dodać przyprawy i gotować około 15 minut. Jeśli robimy zupkę na żeberkach, to wyciągamy żeberka po mniej więcej 15 minutach, postępując zgodnie z przepisem na zupę, w sensie dodawania przypraw do niej. Żeberka są wtedy obgotowane, ale w środku przeważnie grubsze kawałki mięsa są jeszcze krwiste. 
Wyjęte mięso kroimy na grube plastry bądź kawałki. Ja kosteczki obkroiłam i wrzuciłam z powrotem do zupy.
Na patelni roztapiamy masło,  układamy żeberka i obsmażamy z obu stron na lekko, tak, aby krwistość zniknęła. W tym czasie w kubeczku łączymy ze sobą musztardę / krem z gorczycy z miodem, miód, sól i pierz (po szczypcie) i odrobinę wody. Zalewamy mięso sosem, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem/ zieloną cebulką. Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy całość około 10 minut. Podajemy z kaszą gryczaną i konserwowym ogórkiem :) Smaczności !




Wszystkim Maluchom, Dzieciakom Dużym i Małym ;)  życzę wszystkiego tego o czym Wasze Malutkie i Te Większe Serduszka Marzą ! Życzę radości z odkrywania świata, miłości, której nie będziecie mogli ogarnąć i tego, by ZAWSZE był przy Was Ktoś komu będziecie ufać, kto Was wysłucha z uwagą i Kto będzie dla Was wzorem i motorem do działania :) I tego byście NIGDY nie czuli się samotni :) 

A wieczorem o 19:00, podczas oglądania bajki,  zapraszam Was na Ucztę MALUCHA czyli  tuńczykową pastę kiri :)  Jak widzicie Kaczucha już zabiera się do jedzenia... :) 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...