Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

27 czerwca 2011

Jagodowy czar

MUFFINKI ŚMIETANKOWE Z JAGODAMI


To była niedziela muffinek. Wybieraliśmy się na grilla do znajomych. Chciałam zrobić coś dobrego i zdrowego, bo do Kobiety Ciężarnej się udawaliśmy. A jak wiadomo kobietom ciężarnym nie wszystko smakuje;) Sięgnęłam do przepisu Arabeski. Skoro rozpoczęto jagodowy sezon :) Wreszcie wypróbowałam oryginalną wersję i przyznaje jest boska:) Od siebie dodałam tylko pół łyżeczki sody oczyszczonej, bo w mojej poprzedniej wersji pieguskowej , wydały mi się zbyt zbite. Wyrosły ogromne jagodowe cudności ... a jak smakowały....mmmm....



Składniki: na 12 muffin :


  •  - 30 dag mąki tortowej przesianej!
  • - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • - 1/2 szklanki cukru (można nieco więcej) 
  • - 2 jajka
  • - 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • - 1/3 szkl. oleju - ja dodałam słonecznikowego
  • - ew. kilka kropli aromatu śmietankowego -> może wicej;)
  • - około 250 g jagód
Wszystkie składniki oprócz jagód dokładnie wymieszać w jednej misce łyżką. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.  Nakładać do foremek muffinkowych i piec w 200'c około 20-25 minut. 

Muffinkowo 2011

Muffinki curry...

Muffinki curry z szynką i szczawiem



Znów mnie naszło na muffinki... To chyba akcja Muffinkowo 2011 mnie tak nastraja...No i były potrzebne dla Mojego Kochanego Męża na schrupanie między jedną pracą a drugą. Wytrawne bez przepisu? Hm...i zaczęłam improwizować. I szczerze mówiąc jestem dumna z efektu :D Puszyste i niezbite. Smaczne i pożywne. Czego chcieć więcej? Świetne w podróży i podczas zabawy z Maluchem, gdy brak czasu, żeby zjeść kanapkę:) Myślę, że studenci też nimi nie pogardzą...:)

Składniki:

  • 1 pęczek szczawiu 
  • 6 -8 plasterków szynki, polędwicy sopockiej np
  • 2-3 łyżeczki curry
  • 1.5 szklanki mąki pszennej tortowej przesianej
  • szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • dwa jajka
  • pół kostki margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej

Same listki szczawiu pociąć na paseczki i zblanszować 2-3 minuty w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Szynkę pokroić w drobniutką kosteczkę. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, curry, sól , pieprz ( dobrze popieprzyć żeby wierz się zrobił ciemny przed zamieszaniem), cukier wymieszać w jednej misce. Do margaryny dodać dwa jajka, rozbełtać , dodać maślankę, dobrze wymieszać. Do suchych składników wlać mokre - wymieszać szybko do połączenia składników. Dodać szczaw i szynkę. Wymieszać dwa trzy razy. Nakładać do form muffinkowych lub papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 190'c około 20 minut. Sprawdzić patyczkiem. 




Jadłodajnia studencka
Muffinkowo 2011

Pasta avocado z serkiem homo - coś anty guaciamolle ;)


Pasta avocado z serkiem homo


Znów kupiłam avocado...Chciałam zrobić coś innego...mniej ostrego niż poprzednio... No to zrobiłam :) Generalnie wyszło delikatne, ale brakowało mi cytryny..."Hm...mam kwasem cytrynowy...rozpuszczę!!"  No i rozpuściłam. Przestrzegam wszystkich : kwas jest MOCNY ! Ja rozpuściłam pół łyżeczki w kieliszku...I potem ratowałam pastę czym się dało...Ostatecznie wyszła smaczna, ale z ogromną ilością cukru i tabasco. Dlatego podaje przepis, który miał być w oryginale...a nie "ratunkową " modyfikację;) 



Składniki :
  • 2 dojrzałe avocado
  • dużo listków bazylii, natki pietruszki i oregano
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • sok cytryny z grubego plasterka
  • pieprz 
  • sól
  • ząbek czosnku drobno pokrojony 
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 serek homogenizowany naturalny
  • olej sezamowy
  • opcjonalnie cebula połówka

Avocado wydłubać ze skórki i utrzeć z czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodać resztę składników. Wymieszać i gotowe :) Świetnie smakuje na krakersach oraz chlebku razowym. 




Jadłodajnia studencka

Zapach kawy...

 MOCNO KAWOWE 
MUFFINKI Z CZEKOLADOWYM SERCEM




Uwielbiam zapach kawy...Smak też. Ciężkim dla mnie momentem była chwila, kiedy odstawiłam kawę w ciąży. Ja - kawosz- pijący dla smaku...uwielbiający rytuał : "Kawa z rana jak śmietana..." . I tu nagle zero. Zaczęłam szukać bezkofeinowej...Dopiero Nescafe zachowało smak prawdziwej kawy w swojej wersji bezkofeinowej.. .Ale mój Synuś był mądrzejszy... Drugi kubek ... jeden łyk... i skończyło się na wizycie w toalecie.. . Tak się wyleczyłam z kawy. Teraz też z racji karmienia piersią nie pijam. Tzn lubię wypić cappucino, raz na jakiś czas, albo cafe śniadaniową. Ale, że pokład bezkofeinowej pozostał na półce.. hm.... a może muffinki...takie po swojemu... Mocno kawowe...I jak tu się nie skusić skoro akurat akcja "Muffinkowo 2011" ruszyła ? Polecam... Mocno kawowe, wilgotne i pulchne!






Składniki:
suche:
  • 1.5 szklanki mąki tortowej przesianej 
  • 4.5 łyżki kawy rozpuszczalnej  ( u mnie 3 łyżki bezkofeinowej i 1,5 łyżki kofeinowej)
  • szklanka cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa do kawy i deserów KAMIS ( kilkanaście skrętów ) - w niej jest cukier kandyzowany, gożdziki, kardamon, wanilia
mokre:
  • pół kostki margaryny KASIA 
  • 2 jaja
  • szklanka maślanki

Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy suche składniki w jednej misce zaczynając od przesiania mąki i dodania sody i proszku. Do ostudzonej margaryny wbijamy dwa jaja, rozbełtujemy, i szklankę maślanki. Dobrze mieszamy. Wlewamy mokre do suchych. Mieszamy tylko do połączenia się składników ( szybko  i byle jak). Nakładamy do foremek muffinkowych i pieczemy w 190'c przez 20-25 minut. 



Muffinkowo 2011

20 czerwca 2011

Kurczakowe szaleństwo na lekko

KURCZAK ZE SZPINAKIEM 
NA MAŚLANCE



Coś dla Amatorów zdrowej i szybkiej kuchni :) Można zrobić z resztek piersi kurczaka dla jednej osoby..a można przygotować wykwintny zdrowy obiadek dla Rodzinki. Generalnie próbowałam tylko ja, bo mąż był w pracy na cały dzionek, a Maluszek marudził strasznie... . Mnie smakowało bardzo. Zwłaszcza z makaronem ryżowym, który uwielbiam. Ponieważ przepis jest tani i szybki kwalifikuje go do Akcji "Jadłodajnia Studencka". A, że zdrowy - "FAT FREE" :) No i oczywiście "Ekspresowo w Kuchni" skoro jadłam danie już po 20 minutach... :) 

Składniki:
  • pierś z kurczaka pokrojona na kostkę (mogą być takie nie potrzebne kawałeczki po zrobieniu kotlecików np)
  • kilka - kilkanaście (  w zależności od ilości kurczaka) liści szpinaku
  • pół szklanki może ciut mniej maślanki naturalnej
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa około 3 łyżeczki
  • olej sezamowy
  • dymka ze szczypiorkiem
  • pieprz
  • sól 
  • makaron ryżowy
Rozgrzać olej sezamowy, wrzucić na niego poszatkowaną dymkę ze szczypiorkiem, posolić i popieprzyć , dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej. W momencie, gdy cebulka puści aromat wrzucić mięsko, pomieszać. Gdy kurczak będzie biały, wrzucić opłukane całe liście szpinaku. Całość przykryć, minimalnie zmniejszyć ogień, i poczekać, aż szpinak zmaleje. Wcisnąć ząbki czosnku i doprawić gałką muszkatołową, ewentualnie solą i pieprzem. Podlać maślanką. Jak się zagotuje wyłączyć. Makaron ryżowy przygotować według przepisu. Podawać gorące. 

Smacznego! :)

              

Sałatka Z rukolą, mozzarellą i ..kabanosem ! :) Rukolowy Kabanosik


SAŁATKA
RUKOLOWY KABANOSIK

  

Znów wyczarowałam coś pysznego..."Zielone Świątki", więc i u mnie zielono na talerzach. Zostało mi trochę rukoli i dwie laski cieniutkiego kabanosa...Reszta jakoś sama zaczęła się komponować. Pyszna do grzanek i śniadaniowej kawy w niedzielny poranek :)

Składniki na dwie osoby :)
  • 100g rukoli
  • opakowanie mozzarelowych kuleczek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • dwie laski cienkiego wieprzowego kabanosa
  • kilkanaście porwanych liści świeżej bazylii
  • kilkanaście porwanych  listków natki pietruszki
  • kawałeczek ogórka
  • szczypior - zielona cebulka
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • sok z grubego plasterka cytryny

Rukolę wypłukać i osuszyć. Dodać do niej pokrojone na połówki kuleczki mozzarelli, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, kabanos pokrojony w centymetrowe plasterki, ogórek pokrojony w ćwierć talarki, posiekaną zieloną cebulkę, listki bazylii i pietruszki. Całość polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku i pomieszać. Gotowe;)

  

Kremówka na krakersach - gdy czasu nam brak na wadowicką


KREMÓWKA NA KRAKERSACH




Lubię kremówki...Ale kto by piekł dwa placki, gdy czasu brak? Ze zdjęć nie wygląda na krakersy prawda? Szybka i smaczna, ale uwaga musi się dobrze schłodzić to smak krakersów się rozmywa. Inaczej mamy słonawo... :) Nie mam pojęcia skąd jest przepis..Tzn mam : ze zbiorów Mojej Mamusi:)

Składniki: 
  • 1-2 paczki krakersów
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 margaryna ( Kasia , Palma)
  • pół szklanki maki pszennej tortowej w tym 1 łyżka mąki kartoflanej
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy opakowanie
  • cukier puder
Część mleka zagotować, w drugiej - ze dwie szklanki) dokładnie rozmieszać cukier, budynie, mąkę, cukier waniliowy. Masę wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Do gotującej się masy dodać margarynę, wszystko razem zagotować. UWAGA! Od momentu wlania masy MIESZAĆ cały czas, żeby nie przypalić!!
Blaszkę posmarować tłuszczem, ułożyć krakersy, posypać lekko cukrem pudrem, wlać gorący budyń. Na wierzch położyć krakersy. Schłodzić w lodówce (jak zrobimy wieczorem na rano idealna). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  
Mniam!

Zapiekanka kalafiorowa czyli Kalafior w koronie Dukana


ZAPIEKANKA KALAFIOROWA
zapiekanka z 21 czerwca, ale 2012 roku ;)

zapiekanka z 20 czerwca 2011 roku ;)


Ponoć inspiruje ludzi :) Ci " Ludzie" też i mnie... ;) Zwłaszcza, jeśli to Królowie...I zapodają Królewskie Przysmaki.   Przepis cudownie szybki, lekkostrawny, tani i smaczny. Wymyślony przez Króla z równolatkiem (jeden dzień różnicy;) mojego Szkraba...Na dowód, że można i z dzieckiem i po królewsku. No i jak tu nie wierzyć w Monarchie?...Zwłaszcza Kulinarną;)

Składniki: (ja robiłam mniej więcej z 2/3 porcji na 2 osoby):
  • 500g kalafiora
  • 600g mięsa mielonego
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • wersja po roku ;) - założyła jeszcze 2 łyżki oliwy z oliwek, którą wysmarowałam naczynie żaroodporne




Kalafior ugotować na parze i zmiksować na puree. Następnie zmiksować mięso z cebulą, pietruszką, czosnkiem, solą i pieprzem. 
W naczyniu żaroodpornym (dobrze jest je wysmarować oliwą z oliwek - lub do miksowania dodać 2 łyżeczki) ułożyć mięso, a na nim zmiksowanego kalafiora. Piec w temperaturze 180'c około 45 min. Smaczności !!! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...